

Praktijkdag
Natuurkansen in beheer
Biodiversiteit en maaibeheer
Biodiversiteit is belangrijk en staat steeds meer in de belangstelling. Hoe kan je deze vergroten met een goed beheer? De praktijk van goed maaibeheer in bermen, parken en graslanden staat centraal. U leert welk maaibeheer de biodiversiteit kan vergroten en discuteren over de praktijkmogelijkheden. Deze dag is gericht de openbare ruimte en natuurgebieden.
Doelgroep
Uitgangssituatie voor biodiversiteit
Er wordt eerst gekeken naar bodemtype, vochtigheid en historie van een gebied. Daarna volgt de samenstelling van de huidige vegetatie. Dit wordt gedaan op basis van het algemene beeld, productiviteit en met hulp van enkele kenmerkende plantensoorten. We bepalen wat het huidige graslandtype is, naar wens in meer of minder detail. We vergelijken in het veld diverse graslandtypes met elkaar en bekijken kenmerkende soorten planten en dieren. Welke indicatieve soorten zijn er al aanwezig?
Bepalen doelstelling maaibeheer
Daarna kijken we naar de doelstelling van het maaibeheer in het algemeen en van de plek specifiek. Met het huidige graslandtype, de bodem, vocht en voedselrijkdom bepalen we welke graslandtypes er zouden kunnen groeien. Welke gids-, doel- of ambassadeurssoorten kunnen we gebruiken?
Welk maaibeheer voor meer natuurwaarden
Door de frequentie en het tijdstip van maaien slim te bepalen, kan het gewenste graslandtype bereikt worden. Hoe vaak moet er gemaaid worden, in welke week en met welke machine? Hoe ga je om met gefaseerd maaien en is sinusmaaien een optie? Hierbij komt ook communicatie aan bod.
Wat kan je met je maaisel doen? Is maaisel een afvalstof of een grondstof? Welke kosten zijn hier mee gemoeid en kan daarop bespaard worden?
Om het gewenste graslandtype sneller of optimaler te krijgen, is het mogelijk om door te zaaien met een goed afgestemd zaadmengsel. Wanneer is dit gewenst en mogelijk en welk zaadmengsel kunnen we dan het best gebruiken?
Evaluatie en bijsturen
Tenslotte wordt besproken hoe snel veranderingen te verwachten zijn. Er wordt gediscuteerd over hoe het maaibeheer het beste geëvalueerd en bijgestuurd kan worden. Hoe organiseer je dat? Ga je de vegetatie monitoren of juist de fauna? Of wordt gekeken naar de ontwikkeling van biotopen in het algemeen? Kortom een praktijkdag die alle aspecten belicht.
Na deze Praktijkdag Biodiversiteit en maaibeheer heeft u
Deze dag bestaat uit
- Hele dag excursie door een gevarieerd gebied
- Uitleg over milieufactoren en inrichting, die het gewenste beheer bepalen
- Toelichting op factoren waarin met beheer gestuurd kan worden om meer biodiversiteit te realiseren
- Veel voorbeelden en discussie over maaibeheer die de natuurwaarden verhoogt
Benodigde basiskennis
Basiskennis over maaibeheer is gewenst.
Datum en locatie
- Amersfoort, donderdag 12 juni 2025
Deze praktijkdag is ook in-company mogelijk (voorkeursperiode mei-september). Stuur een mail naar info@naturio.nl als u interesse heeft!
Deze praktijkdag maakt sinds 2024 onderdeel uit van de Masterclass Natuurgericht groenbeheer en de Masterclass Natuurgericht maaibeheer.

Reviews
Rapportcijfer gemiddeld; 8,2
Percentage deelnemers die de cursus aanbeveelt; 100%
‘Interessante inhoud en goed toepasbaar.’ – sept 2020
‘Ecologisch breed georiënteerd, daardoor goed verbanden te leggen, dat is mooi!’ – sept 2020
‘Zeer informatief en goed overgebracht. Zeer aan te bevelen!’ – juni 2022
‘De cursus was heel biodivers.’ – juni 2022
‘Verhelderend en top locatie. Instructeur zeer ervaren’. – juni 2022
‘Helder en duidelijk alles uitgelegd en veel praktijkvoorbeelden zijn voorbij gekomen.’ – juni 2022