16

verschillende cursussen

voor ieder wat wils

maak interessante combinaties van cursusdagen

35

cursusdagen in 2020

Op inspirerende locaties

u heeft flink wat keuze

Cursustip

voor alle groenbeheerders

in Amersfoort

Ecologisch groenbeheer

24 september 2020

Nieuw in het programma

Komend jaar nieuw in het programma;

Cursus Vleermuizen en ruimtelijke ontwikkeling in Utrecht op 5 november

Cursus Beschermde soorten en ecologisch boombeheer in Amersfoort op 12 november

Cursus Ecologische stadsparken in Eindhoven op 8 juli 2021

Nieuws over aanmeldingen

Er staan weer nieuwe cursuscombinaties met korting op de website; Natuur in ontwerp, Ecologisch groenbeheer en Natuurwetgeving. Mooie series van 3-5 cursusdagen. Zie de pagina opleiding.

In samenwerking met Vogelbescherming Nederland is vanaf half februari gestart met de nieuwe cursus ‘Basiskwaliteit Natuur realiseren‘. De eerste cursisten in Eindhoven en Zeist waren heel positief! Er staan nieuwe data voor volgend jaar op de website.

De serie ‘Meer kleur in groen’ is ‘Natuur in ontwerp’ gaan heten! De beproefde serie van 3 cursusdagen is vanaf januari weer te volgen voor landschapsarchitecten, ontwerpers en beleidsmakers. Afgelopen winter werd hij warm aanbevolen door de groep van ruim 10 cursisten die de hele serie heeft gevolgd. Zie ‘Ecologische kansen‘ voor de eerste in de serie of de pagina opleiding voor de kortingsserie van 5 dagen.

Volgend jaar is er een nieuwe cursus over Ecologische stadsparken in Eindhoven! De cursus van Ecopark Acht wordt uitgebreid met een bezoek aan park Meerland, in de wijk Meerhoven. Een volledige buitencursus, die kennis en inspiratie biedt voor een natuurrijke inrichting van parken en openbaar groen.


Per 1 jan 2021 gaat de cursusprijs (voor het eerst) omhoog. Hierdoor kunnen de cursussen ook met een wat kleinere groep makkelijker doorgaan. Iedereen die zich al heeft ingeschreven voor een cursus in 2021 betaalt nog de huidige prijs. Voor nieuwe inschrijvingen geldt de nieuwe prijs.


De meeste cursussen laten een toename aan deelnemers zien, laat dus tijdig weten als u wilt deelnemen. De kans op volle cursussen is nog steeds niet groot, maar neemt wel toe!

Ander nieuws

De eerste 2 jaar cursussen geven is heel fijn gelopen. Dat blijkt vooral uit de zeer goede rapportcijfers die de deelnemers gemiddeld geven aan de cursussen.


Afgelopen jaar heeft Naturio diverse in-comapany cursussen Natuurgericht maaibeheer aan gemeenten gegeven; Helmond, Haarlemmermeer en Amersfoort. Gemeente Katwijk was in juli aan de beurt. Voor gemeente Langedijk/Heerhugowaard is de cursus ecologisch groenbeheer intern gehouden. De cursussen zijn op maat gemaakt, gericht op de werkzaamheden en situatie in dié gemeente. De reacties waren steeds heel positief!


Ook bij terreinbeheerders is die cursus in trek. Vorig jaar heeft het Flevo-landschap een in-company cursus maaibeheer gevolgd met vrijwel het hele beheerteam! De ‘goede mix tussen theorie en praktijk’ werd gewaardeerd en één cursist geeft aan; ‘zinnige cursus om onze organisatie en ons beheer weer een stapje verder te brengen’. Ook de excursie was zeer geslaagd en het weer werkte mee. Eind oktober vorige jaar waren er 23 beheerders van PWN aan de beurt om meer te leren over maaibeheer. Verdeeld over 2 dagen hebben ze bijgeleerd over de achtergronden en praktische aanpak van een goed maaibeheer. Ook de relatie met de begrazing kwam natuurlijk aan bod. Als je duinvalleien onder je hoede hebt, met zeer bijzondere soorten, is het belangrijk dat het hele team weet wat belangrijk is.

Dit jaar heeft Geldersch Landschap en Kasteelen deze cursus gevolgd, gecombineerd met leren de belangrijkste plantensoorten te herkennen. De beheerders gaven aan dat er echt eyeopeners in de cursus zaten en dat zij zeker met de kennis in de praktijk aan de slag kunnen. Zij volgen ook de cursus heidebeheer en cultuurhistorie in-company later dit jaar.

Welke invloed hebben de maatregelen tegen Corona op de cursussen?

Eind maart, april en mei heeft het cursusprogramma stil gelegen, behalve nieuwe online cursussen.

Cursussen kunnen sinds juni weer doorgaan! Afstand houden en voorzorgsmaatregelen nemen zijn daarbij natuurlijk regel. De horeca mag weer open en cursussen hebben dus de normale faciliteiten. De maatregelen worden in de gaten gehouden en nageleefd. De cursussen tot de zomer zaten vrijwel vol, maar in het najaar is overal nog ruim voldoende plaats. Meld wel graag snel aan, dan weten we tijdig hoe groot de groep is i.v.m. de ruimte in zalen.

Online cursussen; om 100% veilig en heel praktisch toch de mogelijkheid te bieden cursussen te volgen is Naturio met ingang van april gestart met twee cursussen online! Het betreft ‘Natuurgericht maaibeheer’ en ‘Ecologische monitoring’. Deze twee cursussen zijn daar inhoudelijk geschikt voor. Dit gebeurt middels live-online conference software, waarbij alle deelnemers middels video en geluid met elkaar in verbinding staan. De presentatie kan worden gevolgd, naast het beeld van de docent en andere deelnemers. Er kunnen gewoon vragen worden gesteld en in groepen worden gewerkt aan opdrachten. Cursusmateriaal (zoals de reader) wordt vooraf toegestuurd, zodat er gewoon met reader en opdrachten gewerkt kan worden. Daarmee is het verschil met een fysieke cursus erg klein.

De eerste drie cursussen in april en juni zijn zeer succesvol gelopen en cursisten vinden het (voor deze onderwerpen) een prima alternatief, ook op lange termijn. Niet hoeven reizen en daardoor een hoge efficiëntie zijn de voornaamste pluspunten. Daarom worden deze cursussen later dit jaar opnieuw online aangeboden;

In-company zijn natuurlijk ook mogelijkheden voor online cursussen. Neem vooral contact op voor meer informatie.

Waar kunt u Naturio tegenkomen?

Symposium Ecologie en de praktijk

- nieuwe datum niet bekend -

Eindhoven

Vaksymposium wat u niet mag missen

Meer informatie

Ecologica

Beheerdersdag VBNE

25 september 2020

ONLINE!

Mooie dag van de praktijk

Meer informatie

Nationale Groendag 2020

15 oktober 2020

Oss

Thema ‘samen voor meer groen in de buurt’

Meer informatie

Waar is Naturio geweest?

Symposium Biodiversiteit en Leefgebieden 2019

19 december 2019

's-Hertogenbosch

Symposium biodiversiteit en leefgebieden

Provincie Noord-Brabant

Gelderse biodiversiteitsdag

15 november 2019

Arnhem

Gelderse biodiversiteitsdag

Provincie Gelderland

Zoogdiervereniging, RAVON en Floron

Nationale Groendag 2019

14 november 2019

Wageningen

Hier had Naturio een stand

Nationale Groendag 2019

Van Stichting Steenbreek en Entente Florale

Vakbeurs Openbare Ruimte

2 oktober 2019

Jaarbeurs Utrecht

Vakbeurs openbare ruimte

Beheerdersdag 2019

27 september 2019

Marienwaerdt in Beesd

van de Bosgroepen en de VBNE

Beheerdersdag 2019

Nationale Biodiversiteitsdag

22 mei 2019

Arnhem

Nationale Biodiversiteitsdag bij IPC Groene Ruimte

Hier heeft Naturio zich met een stand gepresenteerd.

Tips en cursusnieuws

Eind juni heeft Naturio weer tips en cursusnieuwtjes verstuurd.

Bekijk nu de webversie zodat u ze kunt nalezen.

Meld hier aan als u voortaan ook nieuwtjes wilt ontvangen (ongeveer 6 keer per jaar).

Blijf op de hoogte!

Ontvang ongeveer 6 keer per jaar tips en cursusnieuws!

Naturio

Laat weten wat u graag wilt in uw cursus!

Uw ideeën worden meegenomen in het ontwikkelen van nieuwe cursussen

Enquete