In samenwerking met

WSP
opleiding ecologie - natuurbeheer
opleiding ecologie - ontwerp, projecten, beleid
opleiding ecologie - groenbeheer

Cursus Slootsafari

De 330.000 km aan sloten en ontelbare poeltjes die Nederland rijk is staan onder druk. Vervuiling en verdroging bedreigen de langzaam stromende en stilstaande waterlichamen die een thuis bieden voor een gigantische lijst aan bijzondere en kenmerkende soorten. Van vissen en bootsmannetjes tot aan oeverflora en beschermde salamanders. De waterkwaliteit van slootjes en poeltjes kan snel achteruitgaan, wat allerlei effecten heeft op de biodiversiteit in en rond het water. Ook invasieve rivierkreeften kunnen zorgen voor een slagveld. In deze cursus duiken we in de Nederlandse sloot- en poelecosystemen: welke soorten planten en dieren kan je er aantreffen, en welke soorten zijn een indicatie voor een slechte of juist goede waterkwaliteit?

Doelgroep

  • Groenbeheerders en hoveniers

  • Terreinbeheerders

  • Agrariërs

  • Ecologen bij overheden en semioverheden

  • Ecologen bij advies- en onderzoeksbureaus

  • Docenten uit het groene vakonderwijs

  • Overige groene vakmensen

Na deze cursus slootsafari heeft u

  • Meer inzicht in de ecosysteemfuncties van Nederlandse sloten en poelen

  • Overzicht van de bedreigingen van deze ecosystemen
  • Kennis om algemeen voorkomende, indicatieve, beschermde en invasieve soorten te herkennen in het veld
  • Kennis om de aanwezigheid van indicatorsoorten te vertalen naar de gezondheid van de sloot of een poel

Deze cursus bestaat uit

  • Een dag met eerst binnen presentaties en opdrachten en in de middag een excursie naar buiten
  • Basiskennis over herkenning en ecologie van in de sloot en poelen voorkomende flora en fauna
  • Herkenning van indicatorsoorten en het gebruik hiervan
  • Een slootsafari opdracht voor na de dag, om zo de kennis bij te houden

Benodigde basiskennis

Er is geen basiskennis noodzakelijk.

Cursusdatum en locatie

  • Nieuwegein op 16 september 2025

Deze cursus kan ook in-company georganiseerd worden, tussen april en eind september.

Geschikte combinaties

Deze cursus past goed bij andere cursussen die zijn gericht op natuurbeheer, vooral heidebeheer. Zie ook de pagina met opleidingen.

Docent

Dr. Werner de Gier
Dr. Werner de GierEcologisch adviseur WSP Nederland, Gastmedewerker Naturalis Biodiversity Center
Tijdens zijn onderzoek in de collecties van Naturalis werd Werner verliefd op alle dieren zonder ruggengraat: waar hij zich eerst alleen focuste op tropische krabben en garnalen, is hij nu ook gegrepen door de Nederlandse weekdier- en insectenfauna. Voor zijn werk als ecologisch adviseur is Werner vaak – met camera en loep in de hand – te vinden in het veld, maar staat net zo graag voor de klas als gastdocent. Deze academische octopus is namelijk altijd bezig om zijn passie voor natuurvoorlichting te combineren met zijn dag-tot-dag werkzaamheden, waarvoor hij ook regelmatig in de media verschijnt (bijvoorbeeld als één van de huisbiologen van NPO radio 1).

Kenmerken van alle cursussen

Het opdoen van actuele, interessante, maar ook echt inhoudelijke kennis staat centraal in iedere cursus. Hierbij is zowel aandacht voor de breedte als de diepte. Voor iedereen wordt de eigen kennis aangevuld. U hoeft dus niet bang te zijn dat u alles al weet.

Is dan alles theorie? Nee, in de cursussen staat praktische toepasbaarheid voorop. Ten eerste wordt veel gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden. Daarnaast wordt stilgestaan bij het toepassen van de kennis binnen uw eigen werk. Dit gebeurt door opdrachten of casussen.

Actuele ontwikkelingen worden gevolgd en meegenomen in de cursussen. Ook is er aandacht voor verbanden tussen onderwerpen en met andere vakgebieden.

De cursussen worden gegeven door ervaren vakmensen, die aandacht hebben voor didactiek. Geen saaie lessen, maar aantrekkelijke verhalen door bevlogen deskundigen.

Er wordt gewerkt met kleine groepen en u krijgt de gelegenheid uw eigen leerdoel en vragen aan te geven. Bij cursussen worden die in de cursus zelf verwerkt en is er gelegenheid tijdens opdrachten of excursies extra vragen te stellen. Bij praktijkdagen staan uw vragen helemaal centraal. U krijgt dus altijd antwoord.

Iedere cursuslocatie heeft iets unieks. De cursussen vinden centraal in het land plaats of indien mogelijk zoveel mogelijk verspreid. Goede bereikbaarheid, liefst per openbaar vervoer, is hierbij een aandachtspunt. Ook zijn er cursussen online te organiseren indien gewenst.

Meld u hier aan voor deze cursus.

Na deze aanmelding wordt er een plaats voor u gereserveerd en ontvangt u een uitgebreid formulier waar u nadere (factuur)informatie kunt invullen. Zodra u die heeft teruggestuurd is uw aanmelding definitief.

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.