Masterclass

Meer natuur in ontwerp

Leer ecologische kansen grijpen in ontwerpen en projecten.

donker pimpernelblauwtje

Vijf dagen cursus (met excursies), een bonusdag,

plus coaching voor de toepassing in eigen werk.

Gericht op vakmensen zonder ecologische achtergrond.

Voor 2024 zit deze masterclass vol!

In 2025 is hij weer te volgen. Nadere informatie volgt.

donker pimpernelblauwtje

Wat valt er te verwachten;

  • Bestaande kennis en ervaring in ontwerpen en projecten verdiepen met een gedegen verhaal op ecologisch gebied.
  • Besef van natuurpotenties binnen de ruimtelijke ordening en (groen)ontwerp zodat plannen en ontwerpen naar een hoger niveau getild worden.
  • Zicht op (bodem)factoren die natuurkwaliteit bepalen, ook in bebouwd gebied.
  • Kennis van belangrijke ecologische processen.
  • Inzicht in maatregelen die niet alleen de meest algemene soorten helpen.
  • Inspirerende voorbeelden; zowel valkuilen als tips over hoe het wél moet.
  • Praktische handvatten om mee aan de slag te gaan.
  • Meer over Basiskwaliteit Natuur.
  • Een checklist van kansen en knelpunten bij beleidskeuzes, ontwerp van groen en kleinschalige natuurontwikkeling.
  • Excursies in verschillende gebieden.
  • Interactie met een vaste groep van 12 deelnemers.
  • Veel op de eigen praktijk gerichte opdrachten en coaching.

Hoe realiseer je meer natuur in ontwerpen en projecten?

Een kwaliteitsslag geven aan plannen en ontwerpen binnen de thema’s klimaatadaptatie, leefbaarheid en duurzaamheid is een zeer actuele uitdaging. Kiezen voor een natuurrijke aanpak met een hoge biodiversiteit biedt daarbij een grote meerwaarde.

Steeds meer dringt het besef door dat groen niet altijd natuurrijk is. Er zijn grote verschillen in natuurwaarden en biodiversiteit tussen het ene groene gebied en het andere. Deze cursus biedt ecologische (basis)kennis en belangrijke aanknopingspunten om te kijken waar mogelijkheden liggen voor het ontwikkelen van échte natuurwaarden in en rond bebouwd gebied. Na deze cursus heeft u een beeld van de kansen en knelpunten bij het realiseren van natuurrijk groen. Ook de architectonische kwaliteit speelt hierbij een belangrijke rol en komt aan bod. Zorg voor meer kleur in het groene palet en versterk daarmee ook voor mensen uw plannen en ontwerpen!

Leer in deze cursus kansen herkennen in bodems, abiotiek en ecologische randvoorwaarden die de natuurwaarden sturen. Leer op basis van ecologische kennis de kansen van een specifieke plek te benutten en help onder andere de wilde bijen.

Deze masterclass biedt zowel diepgang in de achterliggende kennis, als heel veel praktijkvoorbeelden. De docent geeft kennis en informatie, maar ook praktische tips en ideeën. Daarnaast is sprake van gerichte coaching om tot het beste eindresultaat te komen. Veel interactie dus én maatwerk.

Deze masterclass is voor u

  • Als u direct betrokken bent bij ontwerp, aanleg of beleid, waarbij groen een rol speelt.
  • Als u landschapsarchitect, ontwerper, stedenbouwkundige, beleidsmedewerker of projectleider bent of betrokken bent bij ontwikkeling van gebieden en u ziet dat natuur en biodiversiteit wel wat meer aandacht verdienen.
  • Als u er in uw reguliere werk niet toe komt meer kennis op te doen over ecologie.
  • Wanneer u naast theorie cursussen behoefte heeft aan praktijkkennis en coaching.
  • Wanneer u alleen of samen met een andere collega wilt komen.

Deze masterclass is niet geschikt

  • Wanneer u niet direct met de kennis aan de slag kunt of wilt gaan.
  • Als u (nog) niet betrokken bent bij ontwerpen, plannen, projecten of beleid.
  • Deze cursus gaat niet in op de ‘donkergroene’ natuurgebieden en (grootschalige) maatregelen in het (agrarische) buitengebied. Deze cursus heeft de nadruk liggen op natuur realiseren in bebouwde omgeving, in stad en dorp dus. De functie-combinaties die daar spelen zijn wel goed te vertalen naar multifunctionele gebieden in het buitengebied, zoals golfbanen, recreatieparken, zonneparken of kleinschalige natuur in agrarisch gebied.
  • Als uw hele team deze kennis goed kan gebruiken, neem dan contact op voor in-company maatwerk. Per groep van 12 deelnemers worden maximaal 2 deelnemers van dezelfde organisatie toegelaten, om een voldoende gevarieerde groep te hebben.
Hommel op inheemse bloem, natuur, biodiversiteit
natuur in de stad stadsnatuur biodiversiteit

Wanneer, waar en wat?

De cursusdagen zijn op 5 verschillende locaties zo centraal mogelijk in het land op donderdagen in het voorjaar van 2024.

Karin Albers is de vaste docent gedurende deze masterclass en deelt graag haar ruim 20 jaar ervaring met ecologisch advies en onderzoek. Zij vertaalt dit naar ontwerp en beleid en zal alle deelnemers coachen. Afhankelijk van de vragen en de deelnemers kunnen onderdelen van de cursus ook door andere ervaren en enthousiaste docenten worden verzorgd, die hun eigen specialisatie hebben.

De basis van de masterclass wordt gevormd door de 5 vaste dagen, met daarnaast een bonusdag over een zeer inspirerend gebied; De Groene Grens. Op twee momenten is daarnaast online coaching ingepland. Ook worden er af en toe (korte) tussentijdse opdrachten gegeven voor meer verdieping.

Dag 1 op 8 februari 2024 in Utrecht

Deze dag biedt kennis over de belangrijkste factoren in bodem en water die natuurwaarden en biodiversiteit bepalen. Leer hoe gebiedskenmerken sturend zijn voor de kansen die er zijn. Wat kan er bijvoorbeeld op droge zandgronden en wat zijn de voor- en nadelen van klei? Hoe zit het met de hydrologie? Welke gegevens zijn nodig? Leer mee te gaan met de natuur en haar kenmerken. Dat verdient zich bovendien terug in een eenvoudigere realisatie en nog meer in het beheer. Daarbij is er natuurlijk aandacht voor algemene randvoorwaarden en afstemming met andere disciplines. U krijgt deze dag;

  • Meer besef van natuurpotenties binnen de ruimtelijke ordening en (groen)ontwerp zodat plannen en ontwerpen naar een hoger niveau getild worden
  • Zicht op (bodem)factoren die natuurkwaliteit bepalen, ook in bebouwd gebied
  • Kennis van enkele belangrijke ecologische processen

Dag 2 op 14 maart 2024 in Utrecht

Deze dag staat de ecologische samenhang in ruimtelijk ontwerp centraal. Maak hiervan gebruik in ruimtelijke ordeningsprojecten, groenontwerp of beleidskeuzes. Het versterken van ecologische relaties, ook binnen de stadsnatuur, zorgt voor een grote meerwaarde in biodiversiteit. Ecosystemen profiteren, net als mensen, van een goede (ruimtelijke) samenhang. Planten en dieren zijn gericht op overleven en voortplanten. Daarvoor hebben ze verschillende elementen en voorwaarden nodig. Deze dag geeft de basis van de systeemecologie. Daarmee verbreedt u uw inzicht in natuur en groen en leert u kwaliteit realiseren. Deze dag zorgt voor;

  • Inzicht in systeemgericht denken
  • Besef van flora en fauna in een landschapsecologische context
  • Kennis over natuurrijk groenontwerp, wat voor mens én dier aantrekkelijk is
  • Kennis over het in beeld brengen van ecologische relaties

Dag 3 op 11 april 2024 in Amersfoort

Hoe krijg je meer biodiversiteit in het groen? Hoe ontwikkel je bloemrijke bermen? Hoe kunnen wateren, zoals vijvers en poelen het beste worden aangelegd? Laat je oevers en graslanden spontaan ontwikkelen of ga je inzaaien? En waarmee dan? Waar ontwikkel je welk bos of struweel en hoe krijg je de randen mooi structuurrijk? Hierbij speelt de keuze van houtige soorten een belangrijke rol, waarbij de keuze voor inheems en streekeigen voorop staat. Wat zijn de kwaliteiten van verschillende soorten bomen en struiken? Wanneer kan je toch voor uitheemse soorten kiezen? Natuurinclusief bouwen komt aan bod, maar dan in een brede context. Alles komt samen in de ‘natuurbouwstenen’ die praktische handvatten bieden in ontwerp. In de middag zit een excursie naar een inspirerend voorbeeldgebied.

  • Meer kennis over inheemse bomen, struiken en kruiden
  • Een beeld van natuurrijk groen in planvorming en ontwerp via ‘natuurbouwstenen’
  • Praktische handvatten om mee aan de slag te gaan

Dag 4 op 23 mei 2024 in Zeist

Deze vierde dag gaat verder in op de realisatie van natuurrijk groen waar voor mens, plant en dier veel te beleven is. Voor mensen veel kleur, voor flora een goede standplaats en voor dieren veel variatie. Hoe bied je extra kwaliteit in de dagelijkse praktijk van projecten en ontwerpen? Hoe vertaal je ecologische kansen en relaties door naar uitvoering? Ook beleidsmatige aspecten en bijvoorbeeld de omgevingswet worden hierbij meegenomen. Leer de winst voor en door natuur te zien, rekening te houden met ecologische relaties in combinatie met de praktijk van wetgeving en beleid. Ook deze dag is er een veldbezoek naar een natuurinclusieve wijk.

  • Meer zicht op veranderingen in beleid en wetgeving
  • Kennis over Basiskwaliteit Natuur
  • Handvatten en discussie over het planproces, ambities en realisatie
  • Praktische tips en tools om gebruik van te maken

Online coaching sessie

Op een nader af te spreken datum en tijd wordt (online) in kleinere groepen gewerkt aan vertaling naar eigen werk, projecten en gebieden.

Bonusdag op 13 juni in Veenendaal

Het gebied ‘De Groene Grens’ is een prachtig voorbeeld van hoe omvorming van landbouwgronden naar een natuurparel kan slagen in de bebouwde omgeving. Wat was en is belangrijk om een gebied optimaal te kunnen ontwikkelen? Zowel het proces als de inhoud spelen hierbij een belangrijke rol. Zo is de uitvoering van het begin tot einde begeleid door een ecoloog. Bij de inrichting kon optimaal gebruik gemaakt worden van de potenties, waardoor het gebied optimaal kon worden ingericht. Er kunnen hier veel specifieke inrichtingszaken worden getoond, met de belangrijke factoren zoals bodem en hydrologie. Peter Verbeek sluit deze dag mogelijk als docent aan en de hele dag is buiten.

  • Kennis over een inspirerend voorbeeld van natuurontwikkeling op voormalige landbouwgrond
  • Zicht op de factoren die voor dit succes hebben gezorgd
  • Veel voorbeelden voor succesvolle inrichting én beheer
  • Inspiratie voor (natuur)kansen die u zelf kunt pakken

Dag 5 op 4 juli 2024 in Eindhoven

In deze laatste dag staat de integratie van alles naar ecologische kwaliteiten in ontwerp en planvorming voorop, die plannen gevarieerder, duurzamer en daarmee krachtiger zullen maken. Tenslotte wordt er een brug geslagen naar beheer. Want een ontwerp wat niet te beheren is gaat mislukken. Deze dag gaat u aan de slag met een algemene of eigen casus. Hierin worden zoveel mogelijk onderwerpen uit deze Masterclass samengebracht in een eindopgave. Daarnaast wordt er een bezoek gebracht aan een inspirerend park en dito woonwijk.

  • Inzicht in de vertaling van ecologische kennis naar realisatie
  • Meer over organisatie en vertaling naar de eigen werkpraktijk
  • Bezoek van nog een voorbeeldgebied

Online coaching sessie

Ter afsluiting wordt in een coaching sessie op een nader af te spreken tijd (online) in kleinere groepen gewerkt aan de definitieve vertaling naar de eigen praktijk.

Algemeen

U volgt deze masterclass in een vaste groep van 12 deelnemers.

Als u een dag niet kunt deelnemen, wordt voor zelfstudiemateriaal gezorgd, zodat u zich de belangrijkste kennis toch eigen kunt maken.

De waarde van deze Masterclass is €2910,- ex BTW aan losse cursussen, maar door combinatie-korting wordt deze aangeboden voor;

Waarom u deze Masterclass niet mag missen

  • Zowel de inhoud als de praktijk bieden voldoende diepgang

  • U krijgt heel veel praktische tips

  • U ziet door de bomen het bos weer

  • Hij is uniek en nergens anders te volgen

  • De dagen zijn leuk om te volgen

  • U staat er niet alleen voor

  • Expert kennis wordt gebundeld en vertaald naar de praktijk

  • U wordt door Naturio verder geholpen

  • Het is inclusief persoonlijke coaching

  • Hij wordt maar 1 keer per jaar aangeboden

  • U zult enthousiast aan de slag gaan

  • U gaat uw doelen bereiken

Review

Deze masterclass is nieuw, maar grotendeels gebaseerd op enkele cursussen die al veel vaker gegeven zijn (‘Ecologische kansen’, ‘Ecologische relaties’ en ‘Natuurinclusief groen’ en ‘De Groene Grens’). Daarvan zijn deze reviews;

Rapportcijfer gemiddeld (>130 deelnemers); 8,2

Percentage deelnemers die de cursus aanbeveelt; 99%

‘Leuke, praktische en toegankelijke cursus. Geeft voldoende handvatten om in de praktijk mee aan de slag te gaan.’ – april 2019

‘Was duidelijk, veel geleerd. Ik kijk meteen anders naar mijn leefomgeving!’ –  mei 2019

‘Weer veel interessante info, tips, etc. Blij met de informatie.’ – 30 juni 2020

‘De inhoud van vandaag lijkt goed praktisch toepasbaar in de dagelijkse praktijk’ – 30 juni 2020

‘Super informatief, fijn naslagwerk en gezellige sfeer.’ – sept 2021

‘Ik vind dat de docent erg fijn lesgeeft! Enthousiast, goede interactie tussendoor, gezellig!’ – maart 2022

‘Dank voor een leerzame dag. Ook leuk dat er kans was om direct te reageren en onderling praktijkervaringen uit te wisselen’. – april 2022

‘Heel veel nuttige kennis, tips en inzichten gekregen door deze cursus! – 10 mei 2022

‘Interessante cursus. Duidelijk veel praktijkervaring. Fijn veel onderwerpen behandeld.’ – april 2022

‘Goede afwisseling theorie en praktijk en ondersteunend videomateriaal.’ – september 2022

‘Leerzaam en vakkundige presentatie.’ – september 2022

Docent

drs. Karin Albers
drs. Karin AlbersNaturio
Karin Albers, ecoloog en ondernemer, was na ruim 20 jaar opzetten en uitbouwen van het ecologisch adviesbureau Ecologica toe aan een nieuwe uitdaging. Haar nieuwe passie is ecologische kennis delen, die zowel de natuur zelf als vooral ook mensen vooruit helpt. Zij heeft in haar loopbaan een brede ervaring opgebouwd op het gebied van inrichting, beheer, monitoring, plan- en beleidsvorming bij een grote diversiteit aan organisaties. Ze helpt u vooruit met haar landschapsecologische kennis van zowel flora als fauna en zowel in de stadsnatuur als in de ‘donkergroene’ natuur. Inmiddels heeft zij ruim 5 jaar ervaring in het organiseren en geven van cursussen, presentaties en workshops.

Docent

Drs. Peter Verbeek
Drs. Peter VerbeekNatuurbalans-Limes Divergens BV
Deze bioloog van de Radboud universiteit Nijmegen is medeoprichter van ecologische adviesbureau Natuurbalans. Bij zijn ruime belangstelling voor zowel fauna als flora, past uitstekend zijn specialisatie in de omzetting van agrarische gronden in (kwaliteits)natuur. Daarbij speelt naast inrichting natuurlijk het beheer een hele belangrijke rol. Daarbij wordt veel samengewerkt met andere specialistische kennisbureaus om het natuurherstelproces te kunnen optimaliseren. Hij is ook kwaliteitsbewaker van het beheer voor diverse Natuurparels en hoofdauteur van Het Akkerboek.

Kenmerken van alle cursussen

Het opdoen van actuele, aantrekkelijke, maar ook echt inhoudelijke kennis staat centraal in iedere cursus. Hierbij is zowel aandacht voor de breedte als de diepte. Voor iedereen wordt de eigen kennis aangevuld. U hoeft dus niet bang te zijn dat u alles al weet.

Is dan alles theorie? Nee, in de cursussen staat praktische toepasbaarheid voorop. Ten eerste wordt veel gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden. Daarnaast wordt stilgestaan bij het toepassen van de kennis binnen uw eigen werk. Dit gebeurt door opdrachten of casussen.

Actuele ontwikkelingen worden gevolgd en meegenomen in de cursussen. Ook is er aandacht voor verbanden tussen onderwerpen en met andere vakgebieden.

De cursussen worden gegeven door ervaren vakmensen, die aandacht hebben voor didactiek. Geen saaie lessen, maar aantrekkelijke verhalen.

Er wordt gewerkt met kleine groepen en u krijgt de gelegenheid uw eigen doelstelling en vragen aan te geven. Bij cursussen worden die zoveel mogelijk in de cursus zelf al verwerkt, bij praktijkdagen is er veel gelegenheid tot vragen stellen. U krijgt dus altijd antwoord op uw vragen.

Iedere cursuslocatie heeft iets unieks. De cursussen vinden centraal in het land plaats of indien mogelijk zoveel mogelijk verspreid. Goede bereikbaarheid, liefst per openbaar vervoer, is hierbij een aandachtspunt. Ook zijn er steeds meer online mogelijkheden, waarbij u zelf een inspirerende plek kunt kiezen.

Meld u hier aan voor deze masterclass.

Na deze aanmelding wordt er een plaats voor u gereserveerd en ontvangt u een uitgebreid formulier waar u nadere (factuur)informatie kunt invullen. Zodra u die heeft teruggestuurd is uw aanmelding definitief.

Aanmelden Masterclass Meer natuur in ontwerp

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.