Uw cursus ecologie
Ecologische kennis speelt in steeds meer vakgebieden een belangrijke rol. Wilt u op dat vlak voorlopen? Zoekt u kennis, inspiratie en praktische handvatten? Of bent u natuurbeheerder en wilt u zich verder verdiepen in een specifiek onderwerp en bijblijven op het gebied van nieuwe inzichten? Naturio heeft voor vakmensen die een cursus ecologie willen volgen veel in huis! Het cursusaanbod is heel breed, gericht op de praktijk en wordt gegeven voor kleine groepen. Ook is er aandacht voor praktische handvatten om de opgedane theorie toe te passen in uw werk. Eigen casussen en praktijkvoorbeelden zijn belangrijk binnen alle cursussen. Het integreren van actuele ontwikkelingen is vanzelfsprekend. Het cursusprogramma wordt steeds verder uitgebouwd en naast het reguliere aanbod is het ook mogelijk de cursussen in-company te organiseren.
Het cursusprogramma:
Filter op categorie
Wilde bijen; ecologie en maatregelen
Wilde bijen staan sterk in de belangstelling. Hun achteruitgang verontrust ecologen, beleidsmakers en het brede publiek. Dat leidt tot brede actie, maar de genomen maatregelen zijn niet altijd even effectief en duurzaam. In deze cursus leert u veel over wilde bijen. U krijgt de benodigde kennis over praktische maatregelen die populaties wilde bijen vooruit helpen. Deze cursus is gericht op iedereen die graag meer leert over wilde bijen en zich inzet voor insecten.
Dagvlinders herkennen en helpen
Iedereen kent wel enkele dagvlinders, maar als u er meer van wilt weten, is deze cursus een ideaal vertrekpunt. Herkenning en ecologie van vooral algemene, maar ook wat zeldzame dagvlinders worden behandeld. Daarnaast leert u veel over maatregelen voor inrichting en beheer die goed zijn voor insecten in het algemeen en dagvlinders in het bijzonder. Deze cursus is gericht op een basisniveau.
Beschermde soorten en ecologisch boombeheer
Er zijn diverse streng beschermde soorten aan bomen gebonden, maar ook voor andere natuurwaarden zijn bomen van belang. Een goed beheer, gericht op natuurwaarden levert voor iedereen veel op. Deze cursusdag richt zich zowel op de ecologie van beschermde soorten, als op goed boombeheer.
Natuur ontwikkelen; De Groene Grens
Een praktijkdag in een zeer inspirerend natuurontwikkelingsgebied tussen Veenendaal en Ede. Leer van het planproces, de uitvoering en het beheer en geniet van de spectaculaire natuurwaarden en het prachtige landschap.
Biodiversiteit en maaibeheer
Biodiversiteit is belangrijk en kan worden vergroot met een goed beheer. Tijdens deze dag leert u in de praktijk over goed maaibeheer in bermen, parken en graslanden. Welk maaibeheer de biodiversiteit kan vergroten en welke mogelijkheden er zijn in de praktijk. Het is gericht de openbare ruimte en natuurgebieden.
Basiskwaliteit Natuur realiseren
Omdat de natuur zwaar onder druk staat is het belangrijk om te streven naar een basiskwaliteit voor natuur: een minimale kwaliteit waaraan onze natuur moet voldoen. Dit kan alleen door integraal naar een gebied te kijken met aandacht voor milieu, inrichting en beheer. Deze ambitie wordt breed onderkend en vormt een logisch uitgangspunt voor een omgevingsvisie onder de Omgevingswet. Deze cursus biedt kennis en geeft praktische handvatten om mee aan de slag te gaan.
Meer natuur in ontwerp: Natuurinclusief groen
Deze derde cursusdag uit het drieluik ‘Meer natuur in ontwerp’ gaat in op het in de praktijk realiseren van natuurrijk groen, waar voor mens, plant en dier veel te beleven is. Voor mensen veel kleur, voor flora een goede standplaats en voor dieren veel variatie. Hoe realiseer je dat in de dagelijkse praktijk van projecten en ontwerpen? Hoe vertaal je ecologische kansen en relaties verder naar uitvoering?
Vleermuizen en ruimtelijke ontwikkeling
Vleermuizen zijn streng beschermd. Het verstoren of vernietigen van een verblijfplaats is een overtreding van de Wet natuurbescherming. Hoe kan een dergelijke wetsovertreding worden voorkomen? Deze cursus biedt inzicht in de ecologie van vleermuizen en de ecologische en juridische stappen die moeten worden genomen om overtreding van de Wet natuurbescherming te voorkomen.
Heidebeheer
Leer over de nieuwe inzichten in het heidebeheer, van plaggen en branden tot akkeren en steenmeel. Deze tweedaagse cursus gaat in op wat een beheerder kan doen en wat beter is om te laten. Heide wordt daarbij in de breedste zin behandeld en als gevarieerd cultuurlandschap benaderd.
Beschermde soorten in gebouwen
Bij plannen uitwerken rondom gebouwen komt veel kijken, waaronder ook de Wet natuurbescherming. Welke regels zijn er, welke soorten zijn te verwachten en wat is daarvan de consequentie? Deze cursusdag geeft een beeld van de soortenbescherming die relevant is voor gebouwen.
Flora en vegetatie
U breidt uw kennis van flora en vegetatie flink uit tijdens deze veldcursus in een gevarieerd beekdal. Het betreft een breed scala aan vegetatietypen, met bijbehorende algemene, maar ook bijzondere soorten. Er wordt ingegaan op (hydrologische) herstelmaatregelen en de relatie met vegetatie en flora. Deze cursus is gericht op verschillende niveaus.
Natuurgericht maaibeheer
Maaibeheer is belangrijk, maar krijgt ook steeds meer kritiek. Graslanden, parken en bermen goed beheren? Op het juiste moment maaien? Deze cursus is gericht op zowel maaibeheer in natuurgebieden, als in de bebouwde omgeving, zoals gefaseerd of ecologisch bermbeheer.
Gedurfd lanenbeheer
Lanen goed beheren is een lastige uitdaging. Zowel op korte als op lange termijn moeten bomen vitaal, mooi en veilig zijn. Zowel het beeld van de laan, als de natuurwaarden spelen daarbij een belangrijke rol. Soms zijn daarvoor gedurfde keuzen noodzakelijk. Deze cursus geeft handvatten om lanenbeheer doordacht aan te pakken.
Ecologisch groenbeheer
Hoe ontwikkel je structuurrijk, bloemrijk en aantrekkelijk groen voor planten, dieren en mensen? Deze cursus is gericht op groen in de bebouwde omgeving. U krijgt inzicht in de kansen en knelpunten van een op natuurwaarden gericht groenbeheer.
Ecologische monitoring
Hoe onderzoek je op een goede en praktische manier de natuurwaarden of biodiversiteit? Het evalueren van natuurdoelen kan op allerlei niveaus wenselijk zijn, van nieuw maaibeheer tot zicht hebben op uw gemeente als geheel. Wat voor monitoring bestaat al? Kan hiervan gebruik gemaakt worden? Deze cursus belicht alle facetten.
Ecologische stadsparken Eindhoven
Tijdens deze cursusdag gaat u in de ochtend naar een ecologisch stadspark bij het voormalige kerkdorp Acht, nu een woonwijk van Eindhoven. Ecopark Acht is eind jaren ‘90 op ecologische wijze aangelegd. We ontdekken successen en leerpunten van 20 jaar ontwikkeling van dit relatief kleine park. In de middag gaan we naar Park Meerland in de wijk Meerhoven, waar de schaal heel anders is. Ook dit centrale park in een Vinexwijk biedt veel natuur- en landschapswaarden en veel inspiratie.
Meer natuur in ontwerp: ecologische relaties
Krijg zicht op de ecologische samenhang in ruimtelijk ontwerp. Maak hiervan gebruik in ruimtelijke ordeningsprojecten, groenontwerp of beleidskeuzen. Het versterken van landschapsecologische samenhang, ook binnen de stadsnatuur, zorgt voor een grote meerwaarde in biodiversiteit.
Meer natuur in ontwerp: ecologische kansen
Duik in de achtergronden en praktijk van de ecologie; bodem, abiotiek en ecologische randvoorwaarden die de natuurwaarde sturen. Maak hiervan gebruik in ruimtelijke ordeningsprojecten, groenontwerp of beleidskeuzen. Leer op basis van ecologische kennis de kansen van een specifieke plek benutten voor meer biodiversiteit, zoals insecten.
Alleen dit jaar!
Op 7 verschillende locaties verspreid door het land tussen eind mei en half juli;
Cursusdag bijvriendelijk groenbeheer – voor praktijkmensen in het groenbeheer
In samenwerking met EIS Kenniscentrum insecten.
Kick-off Online Workshops!
Twee nieuwe workshops in maart.
Als eerste een unieke workshop voor managers en ondernemers met duurzaamheidsambities die verder willen komen; Klaar voor de toekomst!
Daarnaast een workshop die u laat kennismaken met alle facetten van stadsnatuur; meer natuur in bebouwd gebied. Hoe doe je dat? Workshop Alles over stadsnatuur.
De kick-off biedt eenmalig een hoge korting en de mogelijkheid live-online deel te nemen. Daarna wordt het een online workshop die iedereen in eigen tijd kan volgen.
Wees er snel bij, want voor de kick-off geldt; vol = vol!
Cursussen alleen in-company mogelijk:
Cultuurhistorie en natuurbeheer
Er is steeds meer maatschappelijke aandacht voor landschap en erfgoed in natuurgebieden. Maar hoe doe je recht aan het historische verhaal van jouw gebied en werk je toch aan natuurdoelen? Leer meer over cultuurhistorie in de beheerpraktijk.
Tijdelijke Natuur werkt: meer natuur, minder risico
Tijdelijke Natuur kent louter winnaars. De terreineigenaar voorkomt risico’s op vertraging en extra kosten door het verschijnen van streng beschermde planten en dieren. De natuur profiteert één of enkele jaren van spontane natuurontwikkeling. Omwonenden en gebruikers krijgen een leuk natuurgebied. Leer in deze cursus over het proces en de inhoud.
Varens herkennen voor floristen
Het doel van deze cursus varens is om uw kennis van de verschillende (lastigere) soorten varens te vergroten, te verbreden en te verdiepen. Deze meer specialistische cursus gaat uit van een algemene florakennis en zal de kwaliteit van uw flora-inventarisaties verhogen.
Beschermende soorten bij uitvoering van renovatie en sloop
Hoe om te gaan met streng beschermde soorten in gebouwen? Wat komt er kijken bij de uitvoering van de maatregelen? Leer als uitvoerder zelf de benodigde kennis voor dat aspect. Houd daarbij de kwaliteit hoog en vermijd juridische risico’s.
Doelgroep
Naturio richt zich op een brede doelgroep van vakmensen:
Vakmensen met duurzaamheidsambities
Beleidsmedewerkers en bestuurders
Projectleiders
Groenbeheerders en hoveniers
Terreinbeheerders
Rentmeesters
Landschapsarchitecten
Ecologen bij overheden en semioverheden
Ecologen bij advies- en onderzoeksbureaus
Docenten uit het groene vakonderwijs
Overige groene vakmensen