
Cursus natuurgericht maaibeheer
Maaibeheer is belangrijk, maar krijgt ook steeds meer kritiek. Graslanden, parken en bermen goed beheren? Op het juiste moment maaien? Kennis over maaimethode, frequentie en periode wordt verder uitgediept. De achtergrond van vermesting wordt bekeken, maar vooral de praktische aanpak van een op natuurgericht maaibeheer, ofwel ecologische maaibeheer wordt uitgelegd. Deze cursus maaibeheer is gericht op beheer in natuurgebieden, maar zeker ook op de bebouwde omgeving, zoals ecologisch bermbeheer en het beheer van parken en ander openbaar groen. Gefaseerd maaibeheer speelt hierbij een belangrijke rol, maar ook communicatie komt specifiek aan bod. Zelfs begrazing wordt beknopt besproken. Al met al een brede cursus met flinke diepgang.
Doelgroep
Inhoud
Maaibeheer, gewenst of niet?
Zonder maaibeheer kunnen vegetaties snel veranderen. Niettemin groeit de kritiek op maaien, vooral tijdens de bloeiperiode. Voor zowel flora als fauna is voldoende maaien echter nodig, anders volgt verruiging. Het is daarom belangrijk de maaifrequentie, periode en methode aan te passen aan de situatie en de doelstelling.
Maatwerk in ecologisch maaibeheer
De aanpak van maaibeheer is veelal maatwerk, afhankelijk van de huidige vegetatie, het eindbeeld, de bodem, vocht, voedselrijkdom en nog veel meer. Deze cursus gaat in de op de praktijk, maar ook op de achtergronden. Welke factoren moeten allemaal een rol spelen in de keuzen voor het maaibeheer? Maar ook factoren als kosten en communicatie worden meegenomen.
Gefaseerd maaibeheer
Steeds meer wordt fasering toegepast in het maaibeheer. Niet alles tegelijk, maar gespreid in ruimte en tijd maaien. Wat zijn daar de voordelen van? Zijn er ook nadelen? Welke aanpak is mogelijk? Hoe giet je gefaseerd maaibeheer in een groot bestek? Zijn aannemers er klaar voor? Ook het nieuwe ‘sinusbeheer’ wordt hierin meegenomen.
Omvormingsbeheer versus instandhoudingsbeheer
Als de huidige vegetatie nog ver af staat van de doelstelling, is vaak ‘tijdelijk’ een ander beheer nodig. Veelal een intensiever omvormingsbeheer, bijvoorbeeld om te verschralen. Hoe bepaal je dat en waaruit bestaat zo’n beheer dan? Hoe beslis je dat de omvorming het doel bereikt heeft en over kan gaan in ‘regulier’ beheer, ofwel ‘instandhoudingsbeheer’? U leert werken met het boekje ‘Ontwikkelen van kruidenrijk grasland’ (Schippers, 2012).
De praktijk van ecologisch maaibeheer
Aan het einde van de dag gaat u aan de slag met uw eigen casus en het geleerde in de praktijk brengen.


Na deze cursus natuurgericht maaibeheer heeft u
De cursus is 1 dag en bestaat uit
- Presentaties over de ecologische kennis en achtergronden
- Praktijkvoorbeelden, afhankelijk van uw vragen
- Algemene kennis en praktische handvatten voor maaibeheer
- Het uitvoeren van een casus, die gebaseerd is op uw eigen situatie
De Masterclass Natuurgericht maaibeheer (6 dagen) is aan te raden voor iedereen die meer diepgang wil, praktijkvoorbeelden zoekt en graag buiten in de praktijk leert.
Benodigde basiskennis
Basiskennis over groen- en natuurbeheer is gewenst, zoals uit de cursus Ecologisch groenbeheer.
Cursusdatum en locatie
Deze cursus is in company mogelijk (hele jaar door).
Verder is deze cursus in 2023 voor het laatst individueel gegeven. Vanaf 2024 maakt hij deel uit van de Masterclass Ecologisch groenbeheer en de Masterclass Natuurgericht maaibeheer, omdat een 1 daagse cursus geen recht doet aan de kennis die nodig is om hiermee echt aan de slag te gaan!
Reviews
Rapportcijfer gemiddeld (ruim 85 deelnemers); 8,6
Percentage deelnemers die de cursus aanbeveelt; 100%
‘Duidelijk en goede variatie in theorie en praktijk’ – 30 januari 2020
‘Cursus geeft een mooie verdieping op het maaibeheer. Helder en duidelijk gegeven. Ga zo door!’ – 6 februari 2020
‘Top, erg veel aan gehad’- 4 november 2021
‘Heel fijn verhaal, duidelijk. Fijn veel ruimte voor vragen en discussie. Ook fijn die opdrachten tussendoor. – 4 november 2021
‘Het was gewoon prima’ – 25 november 2021
‘Cursus was super goed voorbereid en fijn de naslag op de USB stick’ – 25 november 2021
‘De cursus is perfect om op een laagdrempelige manier niet-ecologen in staat te stellen met natuurgericht maaien aan de slag te gaan. Complimenten daarvoor! – 21 april 2022
‘Goede, leerzame en praktische cursus’ – 21 april 2022
‘Veel info, goed onderlegde docente en goede praktijkvoorbeelden’ – 11 oktober 2022
‘Heel leerzaam en goed toepasbaar in eigen werk’ – 29 maart 2023
‘Fijne informatieve cursus met voldoende diepgang.’ – 29 maart 2023
‘Super cursus! Zeer goed bruikbare praktische informatie. Alle ruimte om vragen te stellen.’- 29 maart 2023 (groep van 13 deelnemers)
