Masterclass Stadsnatuur

Leer van de praktijk in 6 verschillende gebieden.

donker pimpernelblauwtje

Vijf dagen cursus, grotendeels buiten, een afsluitende bonusdag, plus coaching voor de toepassing in eigen werk.

Gericht op vakmensen met beperkte ecologische kennis die graag van de praktijk leren.

Voor 2024 zit deze masterclass vol!

In 2025 is hij weer te volgen. Nadere informatie volgt.

donker pimpernelblauwtje

Wat valt er te verwachten;

  • Inzicht in de stad en overig bebouwd gebied als ecosysteem.
  • Meer kennis over de belangrijkste planten en diergroepen in bebouwd gebied.
  • Ecologie van kenmerkende stadssoorten.
  • Bezoek aan 6 verschillende gebieden in 5 steden.
  • Bekijken van zeer geslaagde en minder geslaagde locaties.
  • Gericht op zowel ontwerp als beheer.
  • Gericht op steden én dorpen, met alle vormen van bebouwing.
  • Leren op basis van vragen, discussie en wat we tegenkomen.
  • Praktische handvatten om mee aan de slag te gaan.
  • Interactie met een vaste groep van 12 deelnemers.
  • Veel op de eigen praktijk gerichte opdrachten en coaching.

Stadsnatuur in de praktijk

Iedereen heeft wel een beeld bij stadsnatuur, maar meestal vooral van de eigen werk- en woonomgeving. Kijk eens verder en leer veel meer over natuur en biodiversiteit in bebouwd gebied. Dat mogen natuurlijk ook middelgrote plaatsen en dorpen zijn, maar in deze cursus bezoeken we vooral steden. Iedere stad heeft een unieke ligging, landschap en ontwikkeling. Binnen de steden bezoeken we zowel kleinschalig groen als grotere groengebieden.

De basis wordt gevormd door 5 cursusdagen in verschillende steden. Iedere dag en stad heeft een eigen thema wat betreft ecosysteemtype, soortgroepen en maatregelen. De theorie wordt beknopt behandeld, het gaat vooral om de praktijk. Tussen de cursusdagen door wordt verdiepend materiaal aangeboden, voor wie dat wil. De belangrijkste stedelijke biotopen worden belicht en daarbij de flora en vegetatie, zoogdieren, vogels, amfibieën en de bekendste insectengroepen. Ook wordt stilgestaan bij bodemkwaliteit en schimmels. Invasieve exoten worden beknopt belicht en de natuurwetgeving op het gebied van beschermde soorten ontbreekt niet. Maar de aandacht gaat vooral uit naar ontwikkelen van karakteristieke natuurwaarden. Zowel aspecten van inrichting, als van beheer komen daarbij aan bod.

Door inlezen voorafgaand aan iedere cursusdag, verdiept u zich in de achtergronden en algemene kennis. De cursusdagen zijn vrijwel volledig buiten. Kennisoverdracht is vooral mondeling op basis van de te bezoeken plekken. Het draait dus vooral om de praktijkvoorbeelden, met alle biotopen, habitats en karakteristieke soorten. De docent geeft (achtergrond)kennis en informatie, maar vooral veel praktische tips en ideeën. Het cursusmateriaal bestaat uit praktische infobladen, tools, checklisten en stappenplannen. Daarnaast is sprake van praktische opdrachten op de cursusdagen zelf en gerichte coaching tussendoor en na afsluiting om tot het beste eindresultaat te komen. Veel interactie dus én maatwerk!

Deze masterclass is voor u

  • Als u vakmatig direct betrokken bent bij groen en natuur in de stad, maar beperkte ecologische kennis en ervaring heeft.
  • Als u landschapsarchitect, ontwerper, stedenbouwkundige, beleidsmedewerker of projectleider bent. Als u betrokken bent bij gebiedsontwikkeling en u graag voorbeelden ziet van goede (of soms juist minder goed ontwikkelde) stadsnatuur.
  • Als u als groenbeheerder, hovenier, groenaannemer of beleidsmedewerker beheer veel praktijkvoorbeelden wilt zien en van een ecoloog graag hoort hoe met specifieke situaties om te gaan.
  • Wanneer u een andere Masterclass volgt, maar nog meer kennis over soorten, biotopen en specifieke voorbeelden wilt leren.
  • Als u al wel wat ervaring heeft, maar in uw reguliere werk niet toekomt aan kennisopbouw over ecologie.
  • Als u al eerder enkele cursussen heeft gevolgd, maar meer praktijk- en soortenkennis zoekt.
  • Wanneer u na theoriecursussen behoefte heeft aan meer praktijk en coaching.
  • Wanneer u alleen of samen met een andere collega wilt komen.

Deze masterclass is niet geschikt

  • Als u specifieke kennis over natuurwetgeving en beschermde soorten zoekt. Dat wordt in deze masterclass globaal, maar niet diepgaand behandeld.
  • Als u veel wilt weten over het ontwerp van natuurrijk groen in bebouwd gebied, dan is de Masterclass Meer natuur in ontwerp geschikt. Beide kunnen gecombineerd worden voor nog meer praktijk en soortenkennis.
  • Als u vooral met groenbeheer bezig bent en meer gedetailleerde kennis zoekt over hogere natuurwaarden in het groenbeheer. Dan is de Masterclass natuurgericht groenbeheer geschikt. Beide combineren is ook mogelijk, want er slechts sprake van beperkte overlap.
  • Als uw hele team deze kennis goed kan gebruiken, neem dan contact op voor in-company maatwerk. Per groep van 12 deelnemers worden maximaal 2 deelnemers van dezelfde organisatie toegelaten, om een voldoende gevarieerde groep te hebben.
Masterclass Stadsnatuur natuurinclusief bouwen
Gewone pantserjuffer stadsnatuur water

Wanneer, waar en wat?

De cursusdagen zijn in 5 verschillende steden op donderdagen vanaf maart tot en met oktober 2024. Op die manier heeft u slechts 1 cursusdag per maand en zien we alle seizoenen.

Karin Albers deelt graag haar ruim 25 jaar ervaring en is de vaste docent gedurende deze masterclass. Zij zal alle deelnemers coachen. Afhankelijk van de vragen en de deelnemers kunnen onderdelen van de cursus ook door andere ervaren en enthousiaste docenten worden verzorgd, die hun eigen specialisatie hebben.

De basis van de masterclass wordt gevormd door de 5 vaste dagen, met daarnaast een bonusdag over de vertaling naar de praktijk. Op twee momenten is daarnaast online coaching ingepland, voor wie daar behoefte aan heeft. Daarnaast is het gewenst iedere cursusdag wat toegestuurd materiaal door te lezen om u voor te bereiden (hooguit enkele uren inlezen). Ook kunt u indien gewenst enkele tussentijdse opdrachten doen voor meer verdieping.

Dag 1 op 7 maart 2024 in Utrecht

De start is een halve dag binnen en die geeft de achtergrond van de stad als ecosysteem. We duiken daarbij in bodem en water, die de basis vormen. De relatie wordt gelegd met algemene factoren en flora en fauna. Voor de dag wordt materiaal toegestuurd om in te lezen in de basis over beleid, wet- en regelgeving (indien onbekend), zodat we op de dag zelf op dat vlak in kunnen gaan op de praktijk. In de middag gaan we buiten een representatief deel van Utrecht bekijken, met zowel inspirerende stukken, als leerelementen. Deze dag kunt u dit verwachten;

  • Meer inzicht in het stedelijke ecosysteem, met zowel de basisfactoren als de flora en fauna
  • Achtergrondkennis en een praktische kennismaking met wet- en regelgeving rondom natuur in de stad
  • Kennismaken met de praktijk in een gevarieerd voorbeeldgebied

Dag 2 op 4 april 2024 in Den Haag

Deze dag staat in het teken van stad, zand, duinen, struwelen, vogels, kleine zoogdieren en wilde bijen. De relatie tussen de stad, de historie en het landschap wordt belicht en bekeken. Stedelijke biotopen worden uitgediept op het gebied van kenmerkende soortgroepen en soorten. Daarbij wordt de ecologische samenhang behandeld. Ook is er aandacht voor het beleid en beheer in de stadsnatuur, met de Nota Stadsnatuur van de gemeente Den Haag als voorbeeld. Deze dag zorgt voor;

  • Inzicht in de landschappelijke context van stadsnatuur
  • Meer kennis over kenmerkende vogels, grondgebonden zoogdieren en wilde bijen
  • Kennismaking met de stadsnatuur in Den Haag, inclusief het natuurbeleid en groenbeheer

Dag 3 op 30 mei 2024 in Eindhoven

Deze dag gaan we naar een zeer natuurinclusief bedrijventerrein; High Tech Campus in Eindhoven. Ook naastgelegen park en woonwijk worden bezocht. Naast de integratie tussen natuur en bebouwd gebied, staan wateren, oevers, bloemrijke vegetaties, planten, amfibieën en libellen centraal. Er wordt verder ingegaan op het ontwikkelen, omvormen en in stand houden van bloemrijke vegetaties.

  • Meer kennis over water, zowel stilstaand als stromend, met de daarbij behorende flora en fauna
  • Achtergronden en praktijk rondom bloemrijke vegetaties, inclusief enkele kenmerkende soorten
  • Praktijkvoorbeelden van natuurinclusief ontwikkelen en omvormen van bebouwd gebied

Dag 4 op 20 juni 2024 in Rotterdam

Deze vierde dag worden de meest stedelijke plekken verder belicht; groene daken, gevels en straatgroen. Natuurinclusief bouwen, ontwikkelen en omvormen staan centraal, zoals ook groene schoolpleinen en Tiny Forests. Bomen, stadsvogels, vleermuizen en vaste planten vormen belangrijke onderwerpen. De vaste planten natuurlijk in relatie tot hun natuurfunctie, met name voor insecten. Er wordt verder stilgestaan bij doelen en streefbeelden, onder andere met het concept Basiskwaliteit Natuur. Op de achtergrondkennis hierover kunt u zich (indien nodig) voor de dag inlezen.

  • Natuurinclusief bouwen, ontwikkelen en omvormen
  • Meer kennis over typische stadsoorten, waaronder vogels en vleermuizen
  • Het stellen van doelen en bepalen van streefbeelden
  • Basiskwaliteit Natuur toegepast

Online coaching sessie

Op een nader af te spreken datum en tijd wordt (online) in kleinere groepen gewerkt aan vertaling naar eigen werk, projecten en gebieden.

Dag 5 op 19 september in Amsterdam

Deze dag ligt de focus op (oude) bomen, bos en overgangen voor vogels, kleine zoogdieren en dagvlinders. Ontwikkeling en beheer worden beide besproken. Alle vormen van houtige beplantingen en bomen in de stad staan vandaag centraal. Ook de soortkeuze wordt besproken. Opnieuw inclusief de bijbehorende flora en fauna, zoals zoogdieren, bramen en vlinders. Ook natuuronderzoek en publicaties over stadsnatuur worden belicht, waarin Amsterdam een lange historie heeft. Zowel professioneel onderzoek als citizen science komen aan bod. Daarbij wordt ook communicatie en participatie in zijn algemeenheid besproken, voor zover nog niet in eerdere dagen aan bod geweest is. Aan het eind van de dag heeft u;

  • Een beter beeld van kansen en knelpunten voor bomen in de stad
  • Inzicht in bossen, bosjes en struweel op ieder schaalniveau en de daarbij behorende overgangen
  • Meer kennis over vogels, zoogdieren en dagvlinders in bebouwd gebied
  • Nieuwe ideeën over natuuronderzoek, monitoring, communicatie en participatie

Bonusdag op 10 oktober 2024 in Eindhoven

Deze bonusdag dag staat in het teken van integratie van alle eerdere thema’s en kennis. Op basis van de wensen en behoeften van de groep, wordt er op specifieke onderwerpen dieper ingegaan. Daarnaast vindt een eindopdracht plaats, op basis van een eigen casus of casus ter plaatsen. De locatie van de dag is in Park Meerland en de omliggende wijken, waar veel van de eerder besproken elementen aanwezig zijn.

  • Oefening in de vertaling van ecologische kennis naar realisatie
  • Meer over organisatie en vertaling naar de eigen werkpraktijk
  • Bezoek van een laatste gebied, waarbij uit allerlei verschillende type plekken gekozen kan worden

Online coaching sessie

Ter afsluiting wordt in een coaching sessie op een nader af te spreken tijd (online) in kleinere groepen gewerkt aan de definitieve vertaling naar de eigen praktijk.

Algemeen

U volgt deze masterclass in een vaste groep van 12 deelnemers.

Deze Masterclass kan gecombineerd worden met de overige Masterclasses of cursussen. Er is sprake van een beperkte overlap in algemene kennis, maar de vertaling naar de praktijk is nog sterker en breder, mede door het bezoeken van nieuwe locaties. Veelal wordt achtergrondkennis aangeboden in de vorm van inlezen voor de cursusdagen. Indien u weinig kennis en ervaring heeft, houdt rekening met 2 tot 3 uur inlezen per cursusdag. Voor meer ervaren mensen, is inlezen minder noodzakelijk, maar vormt wel een meerwaarde.

Als u een dag niet kunt deelnemen, wordt voor zelfstudiemateriaal gezorgd, zodat u zich de belangrijkste kennis toch eigen kunt maken.

De waarde van deze Masterclass is €2510,- ex BTW op basis van losse cursussen, maar wordt door combinatie-korting aangeboden voor;

Waarom u deze Masterclass niet mag missen

  • Zowel de inhoud als de praktijk bieden een hele brede kennis

  • U krijgt heel veel praktische tips

  • De dagen bieden voorbeelden en inspiratie

  • Hij wordt maar 1 keer per jaar aangeboden

  • Expert kennis wordt gebundeld en vertaald naar de praktijk

  • U staat er niet alleen voor

  • U wordt door Naturio verder geholpen in uw werk

  • Het is inclusief persoonlijke coaching

  • U zult enthousiast aan de slag gaan met de opgedane kennis

  • U gaat nieuwe dingen zien om u heen

  • U kunt ook anderen meer vertellen over stadsnatuur

Docent

drs. Karin Albers
drs. Karin AlbersNaturio
Karin Albers, ecoloog en ondernemer, was na ruim 20 jaar opzetten en uitbouwen van het ecologisch adviesbureau Ecologica toe aan een nieuwe uitdaging. Haar nieuwe passie is ecologische kennis delen, die zowel de natuur zelf als vooral ook mensen vooruit helpt. Zij heeft in haar loopbaan een brede ervaring opgebouwd op het gebied van inrichting, beheer, monitoring, plan- en beleidsvorming bij een grote diversiteit aan organisaties. Ze helpt u vooruit met haar landschapsecologische kennis van zowel flora als fauna en zowel in de stadsnatuur als in de ‘donkergroene’ natuur. Inmiddels heeft zij ruim 5 jaar ervaring in het organiseren en geven van cursussen, presentaties en workshops.

Kenmerken van alle cursussen

Het opdoen van actuele, aantrekkelijke, maar ook echt inhoudelijke kennis staat centraal in iedere cursus. Hierbij is zowel aandacht voor de breedte als de diepte. Voor iedereen wordt de eigen kennis aangevuld. U hoeft dus niet bang te zijn dat u alles al weet.

Is dan alles theorie? Nee, in de cursussen staat praktische toepasbaarheid voorop. Ten eerste wordt veel gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden. Daarnaast wordt stilgestaan bij het toepassen van de kennis binnen uw eigen werk. Dit gebeurt door opdrachten of casussen.

Actuele ontwikkelingen worden gevolgd en meegenomen in de cursussen. Ook is er aandacht voor verbanden tussen onderwerpen en met andere vakgebieden.

De cursussen worden gegeven door ervaren vakmensen, die aandacht hebben voor didactiek. Geen saaie lessen, maar aantrekkelijke verhalen.

Er wordt gewerkt met kleine groepen en u krijgt de gelegenheid uw eigen leerdoel en vragen aan te geven. Bij cursussen worden die in de cursus zelf verwerkt, bij praktijkdagen is er veel gelegenheid tot vragen stellen. U krijgt dus altijd antwoord op uw vragen.

Iedere cursuslocatie heeft iets unieks. De cursussen vinden centraal in het land plaats of indien mogelijk zoveel mogelijk verspreid. Goede bereikbaarheid, liefst per openbaar vervoer, is hierbij een aandachtspunt. Ook zijn er cursussen online te organiseren indien gewenst.

Meld u hier aan voor deze masterclass.

Na deze aanmelding wordt er een plaats voor u gereserveerd en ontvangt u een uitgebreid formulier waar u nadere (factuur)informatie kunt invullen. Zodra u die heeft teruggestuurd is uw aanmelding definitief.

Aanmelden Masterclass Stadsnatuur

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.