

Cursus natuurinclusief proces
Een inspirerende dag over de aanpak
Hoe breng je een natuurinclusieve ambitie in de praktijk, zodat er ook echt kwaliteit gerealiseerd wordt en niet slechts een vlinderstruik? Hoe kijk je verder dan de natuurwetgeving? Deze cursus gaat om het grijpen van kansen die er liggen die verder gaan dan wat er strikt genomen moet. Het proces staat centraal; van beleid naar ontwerp, realisatie en beheer. Gericht op vakmensen die grip willen krijgen op de aanpak, met een integrale benadering en goede communicatie. Het is een praktische cursus, waar de praktijk voorop staat en je valkuilen leert te vermijden.

Hoezo natuurinclusief?
In Nederland woont bijna driekwart van de mensen in een stedelijke regio en verder velen in grotere en kleinere dorpen. Vaak is er in wijken en straten niet veel meer te vinden dan wat bomen en een enkel gazon. Er wordt intensief gepleit voor een echt natuurinclusieve leefomgeving, want natuur is van levensbelang. Mensen worden gezond en gelukkig van een dagelijkse dosis natuur. Ook economisch gaat het beter met met voldoende groen en natuur. Toch zijn de ontwikkelingen die plaatsvinden lang niet altijd even natuurinclusief. Ook het beheer is vaak nog traditioneel. Waar gaat het mis?
Hoe pak je natuurinclusief goed aan
In de cursus wordt het proces belicht van beleid en ambitie naar ontwerp, realisatie en beheer. Iedereen die bezig is met projecten, vernieuwing en beheer van bebouwd gebied krijgt handvatten om het proces goed aan te pakken en valkuilen te vermijden. Hoe ga je als bestuurder, beleidsmedewerker, projectleider, stedenbouwkundige, ontwerper, beheerder of andere professional aan de slag met ‘natuurinclusief’ en ‘ecologisch’? Met deze kennis op zak zorg je ervoor dat de hoge ambitie niet resulteert in een enkel nestkastje zonder verder leefgebied.
Meer dan de natuurwetgeving
Veel aandacht voor natuur in bebouwd gebied is direct gekoppeld aan de natuurwetgeving; wat moet er gebeuren voor streng beschermde soorten? Dit helpt zeker in de bescherming van (enkele) belangrijke soorten voor de stadsnatuur, maar veel andere soorten en de natuur in zijn algemeenheid schiet er minder mee op. Ook gaat in de praktijk de overgrote meerderheid van tijd en geld in de voorbereiding zitten en veel minder in het daadwerkelijk ontwikkelen van natuurwaarden. Vanwege de wettelijke eisen kan dat ook moeilijk anders. Maar voor mensen zijn de resultaten vaak nauwelijks zichtbaar of van meerwaarde. Ook profiteren niet beschermde soorten maar mondjesmaat mee. Met zeg 20% meer investering is 80% meer natuur te realiseren, door verder te kijken dan wat wettelijk moet! Daar profiteren ook mensen van.
Iedere straat verdient natuur
Karin Albers deelt haar ruim 25 jaar ervaring als ecoloog met als doel meer natuur in bebouwd gebied te realiseren. Haar manier van werken zorgt ervoor dat jong en oud met plezier aan de slag gaat. Want als iedere straat natuur heeft, wonen en werken we allemaal in een gezonde leefomgeving, die ook nog bijdraagt aan biodiversiteit. Deze cursus vormt een directe combinatie met haar boek, wat iedere cursist ontvangt.
Ga na de dag aan de slag met het actieplan uit haar boek. Verwacht een dag vol kennis, leuke weetjes, enthousiasme, humor en persoonlijke coaching op weg naar een natuurinclusieve aanpak.
Na deze cursus ‘Natuurinclusief proces’ heeft u
Deze cursus bestaat uit
- Presentaties en verhalen over de inhoud
- Het boek ‘Iedere straat verdient natuur’
- Veel praktijkvoorbeelden, tips en praktische adviezen
- Opdrachten die u op weg helpen
- Een casus die gebaseerd is op uw eigen situatie
Benodigde basiskennis
Er is geen basiskennis nodig.
Cursusdata en locaties
- Utrecht, 19 maart 2025
- Eindhoven, 30 september 2025
- Zwolle, 8 oktober 2025
Deze cursus is ook in-company mogelijk (hele jaar door).
Geschikte combinaties
Deze cursus past goed bij diverse andere cursussen en masterclasses, zie ook de pagina met opleidingen.