Georganiseerd door

Prins van Holland
Naturio ecologische cursussen
opleiding ecologie - natuurbeheer

Cursus Akkerbeheer

Kruidenrijke akkers spelen een belangrijke rol in het natuurbeheer in het algemeen en voor akkerkruiden in het bijzonder. Maar hoe kan je mooie kruidenrijke akkers ontwikkelen, die een bijdrage leveren aan bescherming van de sterk achteruitgaande akkerflora? Wat kan je het beste doen voor de fauna? De docenten van deze cursus hebben al ruim 10 jaar ervaring met het herstel van flora en fauna op akkers en delen graag hun kennis. Het akkerboek vormt de basis van de cursus en de nadruk ligt op flora. 

Doelgroep

  • Terreinbeheerders

  • Agrariërs die natuur ontwikkelen

  • Rentmeesters

  • Ecologen bij overheden en semioverheden

  • Ecologen bij advies- en onderzoeksbureaus

  • Docenten uit het groene vakonderwijs

  • Projectleiders

  • Beleidsmedewerkers en bestuurders

  • Groenbeheerders en hoveniers

  • Overige groene vakmensen

Na deze cursus akkerbeheer heeft u

  • Zicht op de problematiek rondom de bedreigingen van natuurakkers

  • Kennis van de factoren die voor herstel zorgen

  • Informatie over de manier om uw eigen kruiden- en faunarijke akkers te ontwikkelen

  • Inspirerende voorbeelden gezien en ervaringen uitgewisseld

Deze dag bestaat uit

  • Presentaties over de achtergrond en soorten
  • Goed beeld van de benodigde maatregelen en implicaties van te maken keuzen
  • Uitwisseling van kennis en ervaring
  • De middag een excursie naar een leerzaam gebied

Benodigde basiskennis

Geen basiskennis noodzakelijk.

Datum en locatie

  • Arnhem/Nijmegen, donderdag 19 juni 2025

Exacte locatie hangt af van de ontwikkeling van de akkers dit voorjaar, mede afhankelijk van het weer en de neerslag.

Deze cursus is ook in-company mogelijk (voorkeursperiode mei-augustus).

Geschikte combinaties

Deze cursus past goed bij andere cursussen die zijn gericht op natuurbeheer, vooral heidebeheer. Zie ook de pagina met opleidingen.

Docent

Drs. Peter Verbeek
Drs. Peter VerbeekNatuurbalans-Limes Divergens BV
Deze bioloog van de Radboud universiteit Nijmegen is medeoprichter van ecologische adviesbureau Natuurbalans. Bij zijn ruime belangstelling voor zowel fauna als flora, past uitstekend zijn specialisatie in de omzetting van agrarische gronden in (kwaliteits)natuur. Daarbij speelt naast inrichting natuurlijk het beheer een hele belangrijke rol. Daarbij wordt veel samengewerkt met andere specialistische kennisbureaus om het natuurherstelproces te kunnen optimaliseren. Hij is ook kwaliteitsbewaker van het beheer voor diverse Natuurparels en hoofdauteur van Het Akkerboek.

Docent

Udo Prins
Udo Prins
Na een studie aan de landbouwuniversiteit heeft deze agronoom enkele jaren gewerkt op biologische landbouwbedrijven om vervolgens als onderzoeker in dienst te komen bij het Louis Bolk Instituut. Sinds 2008 werkt hij aan akkerflorabeheer en de praktische uitdagingen die dit natuurdoeltype met zich meebrengt. Vanaf 2011 werkt hij nauw samen met Peter Verbeek waarin zij voor een veelvoud aan TBO’s, agrarische collectieven en natuurinclusieve agrariërs praktische begeleiding hebben gegeven aan de kwaliteitsverbetering van inmiddels meer dan 200 flora-akkers. In 2021 is Het Akkerboek verschenen, dat hij samen met Peter Verbeek, Robert Ketelaar (Natuurmonumenten), Karl Eichhorn (Eichhorn Ecologie) en Emiel Brouwer (B-Ware) schreef. Inmiddels heeft hij Prins van Holland Advies opgericht om zich één dag in de week volledig te kunnen wijden aan het werk rond akkerflora-herstel in de verschillende regio’s van Nederland.

Kenmerken van alle cursussen

Het opdoen van actuele, interessante, maar ook echt inhoudelijke kennis staat centraal in iedere cursus. Hierbij is zowel aandacht voor de breedte als de diepte. Voor iedereen wordt de eigen kennis aangevuld. U hoeft dus niet bang te zijn dat u alles al weet.

Is dan alles theorie? Nee, in de cursussen staat praktische toepasbaarheid voorop. Ten eerste wordt veel gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden. Daarnaast wordt stilgestaan bij het toepassen van de kennis binnen uw eigen werk. Dit gebeurt door opdrachten of casussen.

Actuele ontwikkelingen worden gevolgd en meegenomen in de cursussen. Ook is er aandacht voor verbanden tussen onderwerpen en met andere vakgebieden.

De cursussen worden gegeven door ervaren vakmensen, die aandacht hebben voor didactiek. Geen saaie lessen, maar aantrekkelijke verhalen door bevlogen deskundigen.

Er wordt gewerkt met kleine groepen en u krijgt de gelegenheid uw eigen leerdoel en vragen aan te geven. Bij cursussen worden die in de cursus zelf verwerkt en is er gelegenheid tijdens opdrachten of excursies extra vragen te stellen. Bij praktijkdagen staan uw vragen helemaal centraal. U krijgt dus altijd antwoord.

Iedere cursuslocatie heeft iets unieks. De cursussen vinden centraal in het land plaats of indien mogelijk zoveel mogelijk verspreid. Goede bereikbaarheid, liefst per openbaar vervoer, is hierbij een aandachtspunt. Ook zijn er cursussen online te organiseren indien gewenst.

Meld u hier aan voor deze cursus.

Na deze aanmelding wordt er een plaats voor u gereserveerd en ontvangt u een uitgebreid formulier waar u nadere (factuur)informatie kunt invullen. Zodra u die heeft teruggestuurd is uw aanmelding definitief.

Aanmelden akkerbeheer

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.