
Cursus
Beschermde soorten in gebouwen
Bij plannen uitwerken rondom gebouwen komt veel kijken, waaronder ook de natuurwetgeving. Welke regels zijn er, welke soorten zijn te verwachten en wat is daarvan de consequentie? Deze cursusdag geeft een beeld van de soortenbescherming die relevant is voor gebouwen. Hoe moet in het planproces hier rekening mee gehouden worden? Welke maatregelen zijn denkbaar en welke invloed heeft dat op planning en kosten?
Doelgroep
Natuurbescherming in bebouwd gebied
Ook in of direct rondom gebouwen kunnen (streng) beschermde soorten voorkomen. Daarmee moet ten alle tijden rekening gehouden worden en negatieve effecten moeten worden voorkomen. De geschiktheid van de ‘vaste rust- en verblijfplaats’ en en de ‘gunstige staat van instandhouding’ moeten gewaarborgd worden. Hoe zit die wetgeving nu in elkaar en hoe zit het in de Omgevingswet? Werken met een gedragscode, ontheffing of soortmanagementplan? Deze cursus legt uit hoe het in zijn werk gaat en welk proces doorlopen moet worden.
Welke beschermde soorten zitten in gebouwen
Er wordt beknopt ingegaan op de soorten die te verwachten zijn in en op gebouwen. Er wordt een beeld gegeven van situaties waar specifieke soorten te verwachten zijn en (globaal) hoe je dat kan voorzien. De basis ecologische kennis van de betreffende soorten komt hier bij kijken. Er wordt een beeld geschetst van reguliere, maar ook van mogelijk bijzondere situaties.
Quickscan en aanvullend onderzoek
Over het algemeen wordt er voor ieder project en quickscan uitgevoerd en veelal is er nader onderzoek nodig. Hoe kan u zelf beoordelen of die goed en deskundig worden uitgevoerd, zonder te overdrijven? Kan een gebiedsontheffing een meerwaarde bieden? Deze cursus legt u de voor- en nadelen uit.
Mitigerende en compenserende maatregelen
Maatregelen die effecten voorkomen, vallen onder de mitigerende maatregelen. In de cursus krijgt u een globaal beeld van wat voor type maatregelen dit betreft. Ook krijgt u informatie over wat dat voor invloed heeft op planning en kosten. Daarnaast is het veelal nodig om permanente compenserende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld in de vorm van ingemetselde nestkasten. Er wordt ingegaan op de mogelijkheden en knelpunten.
Zorgvuldig werken in juridische zin
Tenslotte is het belangrijk alle stappen goed te documenteren, van het eerste onderzoek, tot de tijdelijke en permanente maatregelen. Bij calamiteiten of controle moet netjes vastgelegd zijn dat zorgvuldig is gewerkt. Er wordt uitgelegd wat belangrijk is om hierbij in de gaten te houden.


Na deze cursus beschermde soorten in gebouwen heeft u
Deze cursus bestaat uit
- Kennis over de soortenbescherming in de Omgevingswet (was de Wet natuurbescherming)
- Basis ecologische kennis van beschermde soorten in gebouwen
- Een overzicht van de gewenste en verplichte stappen in het proces
- Verschillende praktijkvoorbeelden, gebaseerd op uw werksituatie
Benodigde basiskennis
Basiskennis is niet noodzakelijk.
Cursusdatum en locatie
Deze cursus wordt uitsluitend in-company aangeboden. Stuur een mail naar info@naturio.nl als u interesse heeft!

Review
Rapportcijfer gemiddeld; 8,5
Percentage deelnemers die de cursus aanbeveelt; 100%
‘Kort en bondig handige praktijkkennis verkregen’ – sept 2019
‘De koppeling tussen praktijkervaring en wetgeving was erg goed’ – sept 2019
‘De cursus heeft antwoord op mijn vragen gegeven. Bredere cursus dan verwacht, ging verder dan alleen soorten bij renovatie en sloop.’ – feb 2020
‘Heel duidelijk verhaal van quickscan t/m ecologische begeleiding! Best veel stof, maar voldoende afwisseling met opdrachten en pauze’. – feb 2020
‘Prima cursus die met enthousiasme werd gegeven.’ – sept 2021
‘Goed, duidelijk en professionele cursus die op een leuke manier wordt gebracht.’ – sept 2021
‘Duidelijke uitleg, goed cursusmateriaal, fijne leraar.’ – sept 2021
‘Ik ben erg tevreden, veel geleerd, duidelijke structuur, docent met ervaring en uitgebreide kennis’. – sept 2021