
Cursus
Vleermuizen en ruimtelijke ontwikkeling
Vleermuizen lijken wel ongrijpbaar: onzichtbaar en anders wel onhoorbaar. Het verstoren of vernietigen van een verblijfplaats is een overtreding van de natuurwetgeving in de Omgevingswet. Hoe kan een dergelijke wetsovertreding worden voorkomen? Deze cursus biedt inzicht in de ecologie van vleermuizen en de ecologische en juridische stappen die moeten worden genomen om aan de wet- en regelgeving te voldoen.
Doelgroep
Vleermuizen in ruimtelijke ontwikkelingen
In Nederland komen aardig wat verschillende soorten vleermuizen voor, waarbij de algemeenste soort in een luciferdoosje past. Alle in Nederland voorkomende vleermuissoorten zijn beschermd: zij zelf, maar ook hun leefomgeving. Er wordt besproken op welke manier vleermuizen gebruik maken van groen en gebouwen, en hoe dat gedegen onderzocht kan worden.
De Omgevingswet
Waarom zijn al die vleermuizen beschermd? En op welke manier precies? De belangrijke passages uit de Omgevingswet (was de Wet natuurbescherming) worden met u doorgenomen, waardoor u beter inzicht krijgt in de wettelijke noodzaak van ecologisch onderzoek en te nemen maatregelen.
Maatregelen om risico’s te vermijden
Om te voorkomen dat de natuurwetgeving wordt overtreden, of juist om toestemming te krijgen om in een specifiek geval de wet te overtreden, dienen maatregelen te worden genomen. Het kan daarbij gaan om compenserende of mitigerende maatregelen. Er wordt stilgestaan bij het verschil tussen deze twee typen maatregelen, en enkele voorbeelden worden doorgesproken.
Zelf aan de slag met de praktijk
Aan het eind van de cursusdag gaan de cursisten, onder begeleiding, in groepjes aan de slag met een eigen casus: wat dient te worden onderzocht, hoe houdt zo’n onderzoek ecologisch (en juridisch!) stand. Het vleermuisprotocol wordt hierbij gebruikt. Hierbij zal ook uitgebreid worden stilgestaan bij de gevolgen voor de planning van een (bouw)project.


Na deze cursus vleermuizen en ruimtelijke ontwikkeling heeft u
Deze cursus bestaat uit
- Bespreking van de ecologie van (inheemse) vleermuizen
- Opzet van onderzoek naar vleermuizen (conform vleermuisprotocol)
- Doel en werking van de Omgevingswet (was Wet natuurbescherming)
- Hoe om te gaan met vleermuizen en RO (ontheffing en mitigerende/compenserende maatregelen)
Benodigde basiskennis
Er is geen basiskennis noodzakelijk.
Cursusdatum en locatie
Deze cursus is bij voldoende belangstelling in Utrecht/Amersfoort te volgen of in-company te organiseren. Stuur een mail naar info@naturio.nl als u interesse heeft!

Review
Rapportcijfer gemiddeld; 8,6
Percentage deelnemers die de cursus aanbeveelt; 100%
‘Tempo, informatiedichtheid, balans tussen onderwerpen, oefeningen en ruimte voor vragen. Ik vond het een uitstekende cursus’ – okt 2021
‘Goede duidelijke uitleg, veel info en praktijk.’ – okt 2021
‘Je krijgt veel en op goed niveau kennis binnen één dag. Zeker aan te raden!’ – okt 2021
“De cursusleider maakt goed contact met de cursisten en heeft veel expertise.” – Robert van der Voort (Toezichthouder Milieu/Adviseur Duurzaamheid bij Milieudienst West-Holland)
“Uitdagende, goed opgebouwde cursus met veel afwisseling.” – Dirk Hogewoning (Beleidsmedewerker energietransitie/omgevingskwaliteit Gemeente Katwijk)