


Doelgroep
Cursus
Cultuurhistorie en natuurbeheer
Er is steeds meer maatschappelijke aandacht voor landschap en erfgoed in natuurgebieden. Bewoners hechten waarde aan het historische landschap van hun gebied. Met de nieuwe Omgevingswet krijgen landschap en erfgoed een prominente plek in het beleid van provincies en gemeenten. Maar hoe doe je recht aan het historische verhaal van jouw gebied en werk je toch aan natuurdoelen? Leer meer over cultuurhistorie in de beheerpraktijk.
Landschappelijk erfgoed
Bijna alle natuurgebieden in Nederland hebben een lange geschiedenis van menselijk gebruik, als hooiland, hakhoutgebied, jachtrevier, waterwingebied of als gemeenschappelijk heideterrein. De sporen die dat heeft achtergelaten zijn vaak nog goed in het natuurlandschap te zien. Vaak beter zelfs dan in landbouwgebieden, die in de afgelopen eeuw vaak op de schop zijn gegaan. De relicten van dat menselijke gebruik – zoals houtwallen, hooilandjes, duinen, traaien, voordes, karresporen of hakhoutkringen – vertellen niet alleen het verhaal van het gebied, maar herbergen vaak ook bijzondere (historisch)-ecologische waarden.
Kennisontwikkeling, afweging en beheer
De cursus biedt informatie over cultuurhistorie en erfgoed in natuurgebieden. Waaraan kun je het in het veld herkennen, hoe kom je aan kennis? Ook verschillende strategieën voor de omgang met landschappelijk erfgoed worden behandeld. Welke referentieperiode kies je? Hoe maak je keuzes tussen natuur en erfgoed? En wat betekent dat concreet voor het beheer? De afweging tussen verschillende waarden is uiteindelijk aan de beheerder. Na deze cursus kunnen die keuzen beter doordacht en onderbouwd gemaakt worden.
Ontwikkelingsgericht aanpak
Deze cursus biedt handvatten om landschappelijk erfgoed op een ontwikkelingsgerichte manier mee te nemen bij natuurbeheer. Niet de wetgeving op het gebied van archeologie, monumenten en landschap staat hierbij centraal, maar de vraag hoe erfgoedwaarden meegenomen kunnen worden bij natuurontwikkeling en het opstellen van beheersvisies. De cursus gaat uit van een landschappelijke benadering van erfgoed. Archeologische waarden en gebouwde monumenten kunnen daar uiteraard bij aan bod komen, maar worden vooral benaderd vanuit hun landschappelijke context.
De praktijk
Deze cursus heeft een middagdeel buiten. We bezoeken een voorbeeldgebied, waar ook enkele opdrachten bij gegeven worden. Ervaringen van de docenten en deelnemers worden daarbij uitgewisseld. Uw eigen vragen en eventueel eigen casus komen aan bod. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan praktijkvoorbeelden, onder meer op het gebied van omgang met bewonersgroepen en communicatie.


Na deze cursus heeft u:
Deze cursus bestaat uit:
- Presentaties over de historisch-landschappelijke rijkdom van natuurgebieden en over het inventariseren van cultuurhistorische kennis
- Een veldexcursie, met aandacht voor landschappelijk erfgoed, afwegingen en ontwerp
- Praktijkopdrachten, inclusief een huiswerkopdracht
- Discussie over opdrachten, maar ook over eigen praktijksituaties
- Aandachtspunten voor de praktijk, onder meer op het gebied van communicatie, omgang met bewonersgroepen en (strijdige) regelgeving
Benodigde basiskennis: geen.
Geschikte combinaties: gedurfd lanenbeheer.
Cursusdata en locaties:
- Renkums beekdal, bij voldoende belangstelling
- Boxtel of omgeving, bij voldoende belangstelling
Deze cursus is zeer geschikt om in-company te organiseren.
Stuur een bericht naar info@naturio.nl als u belangstelling heeft!