Natuurbeheer en natuurherstel

Wilde bijen; ecologie en maatregelen

Wilde bijen staan sterk in de belangstelling. Hun achteruitgang verontrust ecologen, beleidsmakers en het brede publiek. Dat leidt tot brede actie, maar de genomen maatregelen zijn niet altijd even effectief en duurzaam. In deze cursus leert u veel over wilde bijen. U krijgt de benodigde kennis over praktische maatregelen die populaties wilde bijen vooruit helpen. Deze cursus is gericht op iedereen die graag meer leert over wilde bijen en zich inzet voor insecten.

Flora en landschap

U breidt uw kennis van flora flink uit tijdens deze veldcursus in een gevarieerd beekdal. Het betreft een breed scala aan vegetatietypen, met bijbehorende algemene, maar ook bijzondere plantensoorten. Er wordt ingegaan op (hydrologische) herstelmaatregelen en indicatiewaarde van de soorten. Deze cursus is gericht op een basisniveaus.

Slootsafari

De 330.000 km aan sloten en ontelbare poeltjes die Nederland rijk is staan onder druk. De waterkwaliteit van slootjes en poeltjes kunnen beoordelen is daarom in veel functies belangrijk. In deze cursus duiken we in de Nederlandse sloot- en poelecosystemen: welke soorten planten en dieren kan je er aantreffen, en welke soorten zijn een indicatie voor een slechte of juist goede waterkwaliteit?

Biodiversiteit en maaibeheer

Biodiversiteit is belangrijk en kan worden vergroot met een goed beheer. Tijdens deze dag leert u in de praktijk over goed maaibeheer in bermen, parken en graslanden. Welk maaibeheer de biodiversiteit kan vergroten en welke mogelijkheden er zijn in de praktijk. Het is gericht de openbare ruimte en natuurgebieden.

Ecologische monitoring

Hoe onderzoek je op een goede en praktische manier de natuurwaarden of biodiversiteit? Het evalueren van natuurdoelen kan op allerlei niveaus wenselijk zijn, van nieuw maaibeheer tot zicht hebben op uw gemeente als geheel. Wat voor monitoring bestaat al? Kan hiervan gebruik gemaakt worden? Deze cursus belicht alle facetten.

Ga naar de bovenkant