Project omschrijving

opleiding ecologie - ontwerp, projecten, beleid

Doelgroep

 • Landschapsarchitecten

 • Projectleiders

 • Beleidsmedewerkers en bestuurders

 • Rentmeesters

 • Docenten uit het groene vakonderwijs

 • Overige groene vakmensen

Cursus

Meer kleur in groen

Natuurinclusief groen

Deze derde cursusdag uit het drieluik ‘Meer kleur in groen’ gaat in op het in de praktijk realiseren van natuurrijk groen, waar voor mens, plant en dier veel te beleven is. Voor mensen veel kleur, voor flora een goede standplaats en voor dieren veel variatie. Hoe realiseer je dat in de dagelijkse praktijk van projecten en ontwerpen? Hoe vertaal je ecologische kansen en relaties verder naar uitvoering? Leer de basis herkennen, de kansen zien, rekening te houden met relaties en de successie te sturen.

Bestaand groen omvormen

Veel groen is vooral groen, maar niet natuurrijk en divers. Waar en wat zou je het beste kunnen omvormen om de natuur vooruit te helpen? Hoe gaat de omvorming in zijn werk? Van gazon naar bloemrijk gras bijvoorbeeld of van rozenperk naar gevarieerd struweel.

Nieuw groen ontwikkelen

Hoe krijg je veel kleur in groen? Hoe ontwikkel je nieuwe bermen? Hoe kunnen wateren, zoals
vijvers en poelen het beste worden aangelegd? Ga je de oevers en graslanden spontaan laten
ontwikkelen of inzaaien? Waar ontwikkel je welk bos of struweel en hoe houd je de randen mooi
structuurrijk?

Beplantingsplannen

Het beplantingsplan speelt daarbij een grote rol. Leer meer over ecologische kwaliteiten in praktisch ontwerp. Dit gaat vooral om houtige soorten, maar ook vaste planten worden steeds meer toegepast en hebben hun eigen kwaliteiten. Ook daar wordt op ingegaan.

Dynamiek en successie

Natuur is nooit statisch, maar altijd aan verandering onderhevig. Zowel natuurlijke processen als de mens zorgen voor de nodige veranderingen. Leer meer over dynamiek en successie en focus op de kansen die daardoor ontstaan. Voorkom verrassingen en verkeerd uitgepakte plannen en
ontwerpen. Kijk hoe successie in de praktijk uitpakt en gestuurd kan worden.

Koppeling tussen inrichting en beheer

Hoewel deze cursus zich primair richt op inrichting en ontwerp, wordt ook de brug geslagen naar beheer. Want een ontwerp wat niet beheerbaar blijkt, is gedoemd te mislukken.

Integratie

Aan het einde van de dag gaat u aan de slag met een algemene of eigen casus. Hierin worden zoveel mogelijk factoren uit de cursusserie Meer kleur in groen samengebracht in een eindopgave. Benodigde basiskennis: enige algemene ecologische basiskennis, zoals opgedaan in de
cursussen Ecologische kansen en Ecologische relaties.

Natuur cursus Naturio
Cursus Naturio
Praktische informatie over aanmelden
Printversie cursusfolder

Na deze cursus heeft u:

 • Inzicht in de vertaling van ecologische kennis naar praktische uitvoering

 • Een beeld van natuurrijk groen in planvorming en ontwerp

 • Kennis van natuurlijke successie in verschillende systemen

 • Praktische handvatten om mee aan de slag te gaan

Deze cursus bestaat uit:

 • Presentaties over de inhoud en gewenst aanpak
 • Veel praktijkvoorbeelden
 • Handvatten die direct toegepast kunnen worden
 • Opdrachten en een casus die gebaseerd zijn op uw eigen situatie.

Docent: drs. Karin Albers, Naturio

Benodigde basiskennis: geen.

Cursusdata en locaties:

  • Utrecht, dinsdag 7 april 2020

Deze cursus is ook incompany mogelijk (hele jaar door).

Docent

Karin Albers
Karin AlbersNaturio
Karin Albers, de initiator, was na ruim 20 jaar opzetten en uitbouwen van het ecologisch adviesbureau Ecologica toe aan een nieuwe uitdaging. Ecologische kennis delen is haar nieuwe passie. Zij heeft in die jaren aan tal van projecten gewerkt op het gebied van inrichting, beheer, monitoring, plan- en beleidsvorming. Haar brede kennis en ervaring in de landschapsecologie is zowel gericht op flora als op fauna en ze is thuis in zowel de stadsnatuur als in de ‘donkergroene’ natuur.

Kenmerken van alle cursussen

Het opdoen van inhoudelijke kennis staat centraal in iedere cursus, zowel in de breedte als in de diepte. De basis van ieder onderwerp wordt uitgewerkt tot een flinke diepgang, zodat voor iedereen de eigen kennis wordt aangevuld.

In de cursussen staat praktische toepasbaarheid voorop. Ten eerste wordt veel gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden. Daarnaast wordt stilgestaan bij het toepassen van de kennis binnen uw eigen werk. Dit gebeurt door opdrachten of casussen.

Actuele ontwikkelingen worden gevolgd en meegenomen in de cursussen. Ook is er aandacht voor verbanden tussen onderwerpen en met andere vakgebieden.

De cursussen worden gegeven door ervaren vakmensen, die aandacht hebben voor didactiek.

Er wordt gewerkt met kleine groepen en u krijgt de gelegenheid uw eigen doelstelling en vragen aan te geven. Die worden zoveel mogelijk in de cursus verwerkt, zodat u altijd antwoord krijgt op uw vragen.

De cursussen vinden plaats op geschikte locaties, zoveel mogelijk verspreid door het land. Goede bereikbaarheid, liefst per openbaar vervoer, is hierbij een aandachtspunt. Iedere locatie heeft iets unieks.

Meld u hier aan voor deze cursus.

Na deze aanmelding wordt er een plaats voor u gereserveerd en ontvangt u meer informatie.

Praktische informatie over aanmelden

Aanmelden cursus natuurinclusief groen

 • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.