
Doelgroep
Cursus
Meer natuur, minder risico
Tijdelijke Natuur werkt!
Tijdelijke Natuur kent louter winnaars. De terreineigenaar voorkomt risico’s op vertraging en extra kosten als streng beschermde planten en dieren verschijnen. De natuur profiteert één of enkele jaren van spontane natuurontwikkeling. Omwonenden en gebruikers krijgen een leuk natuurgebied. Leer in deze cursus over het proces en de inhoud.
Voorkomen van risico’s door streng beschermde soorten
Het verschijnen van een streng beschermde soort is een nachtmerrie voor veel ontwikkelaars en terreineigenaren. Er wordt veel geld besteed aan natuurwerend beheer om dit risico te minimaliseren. Het risico wegnemen doe je daarmee echter niet. Sinds een aantal jaren kunnen ontwikkelaars weer rustig slapen. Zij kunnen, onder een aantal voorwaarden, gebruik maken van de vrijstellingen onder ‘Tijdelijke Natuur’. Daarmee krijgen zij vooraf toestemming om met de juiste aanpak streng beschermde soorten die zich vestigen weer te verwijderen. En dat zorgt voor winnaars en een goede nachtrust.
Positieve ervaringen op tientallen terreinen
Tijdelijke Natuur heeft zich bewezen. Er zijn inmiddels al vele tientallen Tijdelijke Natuur-terreinen met een gezamenlijk oppervlak van ruim 3000 hectare verspreid over heel Nederland. Dat is een flink oppervlakte, maar de potentie is vele malen groter. Nederland kent namelijk minimaal 35.000 hectare geschikte terreinen. Ecologisch gezien is Tijdelijke Natuur uitermate effectief en omwonenden zijn enthousiast. Genoeg redenen om te kijken wat voor u de mogelijkheden zijn van Tijdelijke Natuur.
Kansen voor de natuur, zoals insecten
Naast het proces geeft deze cursusdag u inzicht in de ecologische mogelijkheden van verschillende locaties. Welke mate van inrichting of beheer is mogelijk of gewenst? Alles alleen braak laten liggen? Inzaaien? Water aanleggen? Krijg inzicht in de mogelijkheden, kansen en knelpunten. Leer wat u kunt doen voor bijvoorbeeld wilde bijen.
Ga zelf aan de slag met Tijdelijke Natuur
Deze cursus biedt kennis over Tijdelijke Natuur. Daarbij wordt geput uit de sinds 2006 opgedane kennis en ervaringen van Bureau Stroming, een van de initiatiefnemers van het concept. Ervaring met de eerste pilotprojecten, ontheffingsaanvragen en ecologische onderzoeken wordt met u gedeeld. Op basis daarvan leert u veel over de uitvoering van de Gedragscode, inclusief hoe de natuur uiteindelijk weer te verwijderen.
Deze cursus geeft onder andere antwoorden op vragen als;
- Hoe werkt een aanvraag?
- Kan ik het beste kiezen voor een ontheffing of voor de gedragscode?
- Wat is toegestaan aan inrichting en beheer?
- Wat levert dat de natuur op?
- Hoe communiceer ik met de omgeving?
- Waar moet ik aan denken bij het verwijderen van de Tijdelijke Natuur?
- Wat zijn de belangrijkste voor- en tegenargumenten voor de verschillende mogelijk betrokkenen?
De praktijk
Tijdens de dag zijn voldoende momenten ingebouwd om een eigen aanvraag door te lopen. Wilt u voor de cursus al zeker weten of een specifiek terrein voldoet aan de voorwaarden voor Tijdelijke Natuur, kunt u dat op de site van Tijdelijke Natuur controleren.


Na deze cursus heeft u:
Deze cursus bestaat uit:
- Presentaties over de voorwaarden, voordelen en werking van Tijdelijke Natuur
- Praktijkvoorbeelden
- Het gezamenlijk doorlopen van het doen van een aanvraag
- Een korte excursie in een Tijdelijk Natuur-terrein
Benodigde basiskennis: geen
Cursusdata en locaties:
- Havengebied Amsterdam, bij voldoende belangstelling
- Best, bij voldoende belangstelling
- Steenwijk (Eeserwold), bij voldoende belangstelling
Deze cursus is ook incompany mogelijk (voorkeursperiode mei-oktober).
Stuur een bericht naar info@naturio.nl als u belangstelling heeft!

Review
Rapportcijfer gemiddeld; 9,0
Percentage deelnemers die de cursus aanbeveelt; 100%
‘Het was een leuke, maar vooral ook zeer informatieve cursus. Ik verwacht dat ik de opgedane informatie veel ga gebruiken’ – 11 okt 2018