fbpx

Tips en artikelen

Tips en artikelen

Groenbeheer en fauna; 10 valkuilen om te vermijden!

Download hier het infoblad van Naturio over Fauna en groenbeheer!

Leer in de cursus Ecologisch groenbeheer hier veel meer over

Of volg de hele Masterclass Natuurgericht groenbeheer en kijk naar wat er in uw eigen werk mogelijk is.

Hoe vorm je gazon om naar bloemrijk gras?

Zie het infoblad van Naturio; ‘Gazon omvormen

Leer in de cursus Ecologisch groenbeheer hier veel meer over en kijk naar wat er in uw eigen werk mogelijk is.

Ook in de Masterclass Meer natuur in ontwerp wordt hier veel dieper op ingegaan.

Wat is het probleem met stikstof in de natuur?

Zie het infoblad van Naturio; ‘Stikstof en natuur

In de Masterclass Meer natuur in ontwerp komt dit thema uitgebreid aan bod.

In bijna alle cursussen uit het cursusprogramma is het stikstof probleem een item, zoals ook in de Masterclass Natuurgericht maaibeheer.

Artikelen

Maaien of niet maaien, dat is de vraag.

Maaien of niet maaien, dat is de vraag. Steeds luider klinkt de roep om minder te maaien. Voor de natuur, voor de insecten en uiteindelijk dus voor de mens. Er wordt te veel gemaaid, is het algemene geluid uit de groene hoek. Het lijkt inmiddels wel, dat hoe natuurlievender je bent, hoe minder je maait. Want na maaien hebben de [...]

Checklist gefaseerd maaien

Hoe pas je gefaseerd maaien goed toe? Gefaseerd maaibeheer biedt kansen voor fauna. Schuilgelegenheid, voedsel en structuur verdwijnen dan niet volledig bij een maaibeurt. Aan de andere kant is maaien belangrijk om graslanden en bermen bloemrijk te maken of te houden en niet te laten verbossen, vergrassen of verder verruigen. Daarom mag er ook niet te weinig gemaaid worden. Goed [...]

Top Tips

Vroeg maaien tegen grassen

natuurgericht maaibeheerbloemrijk grasland

Als grassen domineren en de vegetatie arm is aan kruiden, ga dan eerder maaien; tweede helft van mei meestal. Let dan wel extra op broedvogels! Voor veel cursisten is dit steeds weer een belangrijke nieuwe tip in de cursus natuurgericht maaibeheer

Meten is weten; evalueer hoe het gaat.

Landkaartje Masterclass Stadsnatuur ecologisch groenbeheer

Natuurinclusief bouwen, natuur ontwikkelen, herstelmaatregelen, nieuw beheer; er gaat veel tijd en geld zitten in maatregelen en projecten. Maar wat levert het op? Niet alles hoeft natuurlijk onderzocht, maar wat als in een kwart van de gevallen monitoring eens vanaf het begin wordt meegenomen? Dat levert een schat aan kennis op en bovendien vallen er dan met een beetje geluk successen te communiceren. Dat motiveert!

Denk in systemen in plaats van beelden.

Wilde bij nestje zandbodemGradienten overgangen ecosysteem

Met name voor landschapsarchitecten en ontwerpers is het logisch dat het beeld voorop staat in het ontwerp. Alleen om natuur écht mee te laten liften en méér te bereiken moet ecologische kennis en ervaring opgedaan worden. Daarbij moet het systeem als geheel ‘in beeld’ komen om een meerwaarde te kunnen bieden. Landschapsarchitecten van de cursus ‘Ecologische kansen‘ zijn daar zeer positief over!

Zorg voor een goede overgang tussen cultuurlijk en natuurlijk groen in de stad en laat het er verzorgd uitzien!

Cursus Ecopark Acht EindhovenCursus Ecopark Acht Eindhoven

Dat bleek een belangrijke factor om iedereen enthousiast te krijgen voor ecologisch groen in het inspirerende ecologische stadspark ‘Acht’ in Eindhoven (cursus Ecologische stadsparken)

Communicatie is in alle fasen belangrijk om Tijdelijke Natuur te laten slagen. 

Neem daar voldoende tijd voor. Dan profiteert echt iedereen! Dit was één van de conclusies uit de cursus Tijdelijke Natuur.

Deel deze pagina

Ga naar de bovenkant